Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 8:17 pm Jak ustalić lokalizację adresu z przedwojennego Gdańska?
Witam,
Interesuje mnie sposób zlokalizowania konkretnego adresu z przedwojennego Gdańska, tzn. znam ulicę i numer i chcę się dowiedzieć, gdzie konkretnie stał poszukiwany budynek - chciałbym ustalić jak to miejsce wygląda obecnie. Chodzi o dzielnicę Nowy Port. Wiem, że w AP Gdańsk znajdują się archiwa policji budowlanej, ale nie wiem, czy wniosłyby one coś do sprawy. Myślałem, że może w Bibliotece PAN w Gdańsku będą mieli jakieś mapy. Czy ktoś z forum ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Chciałbym się jeszcze zapytać, czy dostępna jest przedwojenna mapa Stogów w podobnej jakości, jak plan Gdańska z 1933 r.? Szukałem na forum, na mapsterze i na razie nic nie znalazłem... Ktoś dysponuje taką mapą?
A tu: http://www.mapy.eksploracja.pl/news.php szukałeś?
Na kilku mapach są Heubudy.
Ta z 1920 dość dokładna.
Ale na mapach 1:25000 Messtisblatter i WIG można wiele wypatrzyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum