Swoją drogą szkoda, że tłumaczenia nazw starano się stosować tylko na terenie dzisiejszego Śródmieścia.
Stare nazwy miały w sobie tyle przejrzystości i logiki.
Dziś ze świecą szukać takich nazw jak Kartuska, która jest drogą na Kartuzy.
No, nie ma tego aż tak mało. Przykładowo we Wrzeszczu: Akazienweg - Akacjowa, Birkenallee - Brzozowa, Eichenallee - Dębinki, Dębowa, Eschenweg - Jesionowa, Ahornweg - Klonowa, Bruderstraße - Bracka, Am Kleinhammerteich - Nad Stawem, Eigenhausstraße - Własna Strzecha, Krähenberg - Wronia (no, to może nie takie dokładne tłumaczenie). W Oliwie chyba tylko Waldstraße - Leśna, ale za to w Jelitkowie Hussitenweg - Husytów, Glettkauer Straße - Jelitkowska, Kapellenstraße - Kapliczna, w Brzeźnie Südstraße - Południowa, Nordstraße - Północna, Kurstraße - Zdrojowa, Danziger Straße - Gdańska, w Nowym Porcie Seemannstraße - Wilków Morskich, Freundschaftstrasse - Przyjaciół, Salzstraße - Solec, Schulstrasse - Szkolna, Sasperstraße - Na Zaspę, Olivaerstraße - Oliwska, na Stogach Ackerstraße - Skiby, Dammstraße - Tamka, Am Eulenbruch - Sówki, Spechtstraße - Szpaki, z przymrużeniem oka można tu też dorzucić Tannenbergstraße - Jodłowa.
A Lindenstraße - Lipowa do 1956 roku? Krähenberg, to niezupełnie Wronia, ale raczej Wronia Góra, która znajduje się na końcu uliczki. Najpewniej nazwa obejmowała również ulicę.
Pozdro
Zgadza się, i właśnie dlatego 9 lat temu napisałem
Cytat:
Krähenberg - Wronia (no, to może nie takie dokładne tłumaczenie)
;)
A skoro przywołałaś już Lipową (dziś Tuwima), to obecna ul. De Gaulle'a przez ileś lat po wojnie też chyba nazywała się Wiązowa, co było wiernym tłumaczeniem Ulmenweg.
W Sopocie też się kilka znajdzie:
ul. Dworcowa - Bahnhofstraße
ul. Kolejowa - Eisenbahnstraße
ul. Leśna - Waldstraße
ul. Ogrodowa - Gartenstraße
ul. Parkowa - Parkstraße
ul. Podjazd ~ Grosse Unterführung
ul. Wejherowska ~ Neustädterstraße (po lekkim zsunięciu nazwy na boczną ulicę)
pl. Rybaków - Fischerkolonie
leśne drogi:
Droga Wielkokacka - Alt Katzerweg
Droga Nadleśniczych - Oberforstmeisterweg
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
ul. De Gaulle'a przez ileś lat po wojnie też chyba nazywała się Wiązowa
Nie chyba ale na pewno Nazwę zmieniono za mojej już dorosłej pamięci i pamiętam, że było mi żal dawnej nazwy, choć do postaci gen. De Gaulle'a żadnych "wątów" nie miałam.
Pamiętam jego wizytę w Gdańsku w roku 1967, jechał przez ul. Długą odkrytym samochodem. Nasza narożna "loża" na I pietrze, z widokiem na Złotą Bramę, była świetnym punktem widokowym, ale dodam, że w przeddzień mieliśmy wizytę milicjanta, który poinformował o zakazie wpuszczania do mieszkania ewentualnych chętnych obcych gapiów. Taka oczywistość ze względów bezpieczeństwa .
I inna ciekawostka z "loży" - szach Iranu Reza Pahlavi wraz z żoną Farah Dibą weszli przez Złotą Bramę pieszo i przeszli całą ul. Długą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum