Wczoraj w przywitaniach obiecałem, że na wkupne mam kilka ciekawych fotek.
Oto pierwsza z nich.
Lokalizacja jest dla mnie tajemnicą.
Niby Toruńska z Radną tak jak ktoś pisał już w wątku Kaisersa. Jednak nie zgadza mi się osobne "weg" przy Thornscherweg. Po lewej jeżeli miał by to być róg Toruńskiej i Radnej powinna być zajezdnia tramwajowa ewentualnie budka "dróżnika" na wjeździe na zajezdnię a stoi kamienica.
-Tory tramwajowe nie wykluczają Toruńskiej trajtek jeździł tam wcześniej już od końca XIX wieku więc tory mogą być już nieczynne.
- Sam wyścig też jest ciekawy może został gdzieś odnotowany. Na rewersie zdjęcia jest słabo czytelny napis ołówkiem : "Strasenraumnen 1938" ???
-Zdjęcie raczej pochodzi z Gdańska. Policjant po powiększeniu ma na czako nasz herb, zresztą nie wiem czy w Reichu w tamtym czasie Policja nosiła podobne czako.
-W odbiciu wystawy Kawiarni widać drzewa (może jakaś aleja) na Wysokości litery "I" w napisie KAISERS odbija się jakaś kopułka jakby jakieś zwięczenie słupa ogłoszeniowego, lub kiosku.
-Kamienne płyty z Długiej ekhm z Łąkowej wskazują raczej na okolice Dolnego Miasta.
Pozdrawiam
Przemek
Ps chciałem podpiąć pod wałkowany wcześniej temat Kawiarni Kaisers ale wywalało mnie więc musiałem założyć nowy wątek.
jb.jpg
Plik ściągnięto 7220 raz(y) 110,32 KB
Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 7220 raz(y) 119,44 KB
Ostatnio zmieniony przez Werwolf Sro Cze 18, 2014 4:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Niby Toruńska z Radną tak jak ktoś pisał już wątku Kaisersa. Jednak nie zgadza mi się osobne "weg" przy Thornscherweg. Po lewej jeżeli miał by to być róg Toruńskiej i Radnej powinna być zajezdnia tramwajowa ewentualnie budka "dróżnika" na wjeździe na zajezdnię a stoi kamienica.
Kolarze skręcają z ul. Wróblej (Sperlinggasse) w Thornscher Weg. Pisownia tej ostatniej jest jak najbardziej właściwa (wersja pisana łącznie Thornscherweg to chyba taka bardziej "modern", niekoniecznie zdążyła wejść w użycie na emaliowanych tabliczkach).
Teren między ul. Kurzą (Hühnerberg) a nieistniejącą Lenzgasse był wówczas zabudowany. Kamienica widoczna po lewej miała prawdopodobnie adres Lenzgasse 1. Fragmencik zajezdni tramwajowej widoczny jest być może w prześwicie między kamienicami.
Dzięki Pumeks. Faktycznie Twa postać zapisze się na wieki w annałach historii Gdańska.
Sperlinggasse jest ulicą na której się wychowałem. Jednym słowem rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości sam też obstawiałem to miejsce. Nie zgadza mi się nadal jednak ta "budka-domek dróżnika" w której przesiadywali panowie przestawiający długimi prętami zwrotnice
Zakładałem, że ta obecna jest stara oryginalna może trochę przebudowana ale oryginalna ale w jej miejscu stała wspomniana przez Ciebie kamienica. Tylko gdzie stała "tamta budka" jest jakby nie było na kilku starych fotkach widnieje.
Ok już znalazłem. Tamta stara budka była bardziej wysunięta na ulicę Wróbla. Stała niejako na końcu alejki biegnącej przez Łąkową i Wróbla. Stąd to odbicie w szybie Kawiarni.
To się zagalopowałem wychodzi na to, że rozmawiamy o dwóch różnych "budkach" w zasadzie nawet trzech.
Pierwsza to ta która stoi do dzisiaj i którą wrzuciłem na fotce z google street wiew.
Druga to ta którą wrzucił kolega Pumeks
a trzecia to ta którą załączyłem teraz.
Sporą część życia oglądałem jak z tej obecnej budki wychodzi "tramwajarz" bez ręki z jednym podwiniętym rękawem ubrany w pomarańczową kamizelkę i wielką gruba "brechą" przekłada zwrotnicę.
Faktycznie, wygląda na to, że obecna "budka" (którą moim zdaniem zaznaczyłeś w nieco innym miejscu niż faktycznie istnieje) powstała dopiero po rozebraniu pozostałości zabudowy w kwartale między Lenzgasse, Sperlinggasse a Hühnerberg. Na moje oko mogło to mieć związek z założeniem w tym miejscu pętli tramwajowej. Może zjawi się Rev albo inny specjalista który ma dostęp do źródeł i będzie mógł coś na ten temat napisać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum