Wysłany: Sro Maj 21, 2014 10:29 pm Co znajduje się pod parkiem Jana Pawła II
Cześć,
Nie wiem, czy piszę w dobrym dziale. Mieszkałem na Przymorzu (i jestem tam u mamy i brata kilka razy w miesiącu) do grudnia 2012. Teraz VII dwór. Zainteresowało mnie ostatnio jedno miejsce w Parku Jana Pawła II, chociaż wiem, że właz o którym zaraz napiszę został "wmontowany" lub "wyremontowany" dawno temu.
Otóż blisko bloku na Rzeczypospolitej 11, na północnym rogu zakładów PRSP (bodajże) jest wylany beton 3x3m (na oko). Znajduje się tam właz, który można bez problemów podnieść. Pod włazem bodajże drabinka, 3-4m w dół, konstrukcja po której można chodzić i pod nią woda. Kiedy pada, wody jest więcej i zalewa konstrukcję.
Pytanie - czy ktoś wie, co znajduje się pod Parkiem Jana Pawła II na Zaspie? Wydaje mi się, że jest tam więcej takich studzienek, w większości zasypanych, ale ten jeden właz i konstrukcja wyglądają na wyremontowane. Są w sumie w dobrym stanie i z tego co widziałem bez latarki, biegnie pod polaną tunel. Dokąd prowadzi?
Czy ktoś wie, co tam się znajduje? Pozostałości po lotnisku?
Podaję dokładne koordynaty: 54°24′00.5″N 18°35′51.7″E
Na satelicie widać ten właz.
W okolicy tych koordynatów widać trzy studzienki: 54°23′58.4″N 18°36′05.1″E
Strasznie mnie to ciekawi...
KOORDYNATY z Wikimapii, na Google Maps nie działają.
Przypominam sobie, że na pograniczu Przymorza płynął strumień, który w tym czasie (pierwsza połowa lat 70.) wpuścili w kanał Będąc dzieciakiem często bawiłem się nad tym strumieniem ale już wtedy jego część była zabetonowana. O ile mnie pamięć nie myli to ujście było w okolicy dzisiejszego mola.
O ile mnie pamięć nie myli to ujście było w okolicy dzisiejszego mola.
Dokładnie tak. Dzisiejszy deptak prowadzący na molo (przedłużenie Jana Pawła II) przynajmniej w części biegnącej przez las jest położony na tym obetonowaniu.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Czyli ten strumień zaczynałby się w okolicach pętli i płynął aż do mola w Brzeźnie?
Jeszcze w 1901 r. zaczynał się w dolinkach nad 6 Dworem. Chociaż już wtedy większość wody szła do wodociągów. Mühlenhof nad tym strumieniem może świadczyć, że kiedyś prowadził konkretną wodę. Nie ma jeszcze późniejszego przekopu przez wydmy do morza w Brzeźnie; uchodził wtedy do Jeziora Zaspa.
link: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5205
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum