Raczej Drzewny, a nawet Wały Jagiellońskie na pierwszym planie.
Zgoda, ale mamy tutaj chyba trochę i Targu Drzewnego, Węglowego i Wały Jagielońskie.
Miro
Ściślej rzecz biorąc, na pierwszym planie mamy Wały Jagiellońskie i ich skrzyżowanie z Huciskiem (nie wiem czy w 1955 też się tak nazywał ten odcinek ulicy), widać tory tramwajowe, skręcające na Siedlce. Dalej jest wgląd w Targ Drzewny, a na wprost jeszcze głębiej, w skrzyżowanie ul. Św. Ducha z ulicami Kołodziejską i Węglarską.
Po prawej stronie ruiny Targu Drzewnego (obecnie gmach PZU m.in.) a za nimi zniszczony budynek teatru. Jeśli już mówimy o Targu Węglowym, to widać tylko mały fragment jego pierzei, którą stanowi ściana budynku teatru. Właściwie prawie cały plac jest zasłonięty przez ruiny budynków przedniego planu.
A ten tłumek na rogu Wałów Jagiellońskich i Targu Drzewnego czeka na tramwaj, bo tam był przystanek.
Wypowiedz się na temat Targu Węglowego. Ankieta konsultacyjna.
Cytat:
Co najbardziej chciałaby/chciałby Pani/Pan robić na Targu Węglowym? Co powinno znaleźć się na Targu Węglowym? Jakie rodzaje wydarzeń powinny odbywać się na Targu Węglowym? To niektóre z pytań, jakie można znaleźć w ankiecie konsultacyjnej przygotowanej przez Instytut Kultury Miejskiej na podstawie wcześniejszych warsztatów z mieszkańcami i mieszkankami. Ankieta dostępna będzie od 17 lutego do 6 marca, wersji online oraz papierowej w IKM, Urzędzie Miasta, bibliotekach, instytucjach i lokalach skupionych wokół Targu Węglowego i na Głównym Mieście
Ankieta dostępna w aktualnościach -> Podpięta pod słowa " wersji online", jak w powyższym cytacie
Nie chciałem narażać się na kolejny zarzut że rozmieniam złotówkę na grosiki, ale zgadzam się, że pod koniec XIX wieku na Targu Węglowym powinny już leżeć szyny - jeśli nawet nie tramwajów elektrycznych, to przynajmniej trakcji konnej. Natomiast zdjęcie które wkleił Miro, z charakterystycznymi konnymi dyliżansami pocztowymi, powstało zapewne dużo wcześniej, gdzieś około 1865-1870 r.
Nie chciałem narażać się na kolejny zarzut że rozmieniam złotówkę na grosik
Spokojnie, wszyscy mamy jakieś zadowalety , w tym nasz cały urok
Ja też jestem drobiazgowa, czasami do bólu, niektórzy mówią że marudzę .
Twoje grosiki pomogły mi nie raz, Mira obrazki zachwycają mnie co rusz, gdzie tu więc problem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum