O Letniewie/Letnicy (także Zaspie) ciekawie pisze profesor Andrzej Januszajtis na stronie:
Miasto jak ogród - Letnica, Trochę historii....
Na tej stronie są także linki do niektórych innych historycznych dzielnic czy też miejsc.
Swoją drogą nie wiedziałem, że lau jest gwarową wersją lówe.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Wysłany: Wto Kwi 16, 2013 6:29 pm Pochodzenie nazwy Oliwa
Do kilku hipotez o pochodzeniu nazwy Oliwa można dołączyć jeszcze jedną.
W XII w., czyli w czasach, w których został ufundowany klasztor cystersów, istniał kult św. Oliwy z Anagni.
Cytat:
Oliwa z Anagni, wł. Oliva di Anagni (ur. we Włoszech, zm. ok. 492 prawdopodobnie w Anagni) - włoska zakonnica, dziewica, czczona jako święta przez Kościół katolicki we Włoszech w grupie czterech anagninskich świętych (obok: Secondiny, Aurelii i Neomisi).
Cytat:
Ślady kultu również są w Polsce. Na początku XVIII wieku relikwie Świętej (część ramienia) sprowadził z Anagni do opactwa cystersów w Oliwie (ok. 1703) ówczesny opat klasztoru Michał Antoni Hacki.
Cytaty pochodzą z Wikipedii.
Jest tylko pytanie, czy to nazwa oliwskiego opactwa pochodzi od jej XII-wiecznego kultu, czy przeciwnie, sprowadzenie jej relikwii w XVIII w. było skutkiem zbieżności imienia z nazwą Oliwa.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Przepraszam. Czy to prawda, iż w Gdańsku mamy tylko 6-ść dzielnic ??
A mozesz je wymienic?
Historycznie dzielnic Gdańska mogło tyle być... Nie jestem biegły w historii Gdańska, ale na starych planach, tzn. nie tyle starych co np z 1977 roku grubymi literami oznaczone były:
Nowy Port, Wrzeszcz, Oliwa, chyba Stogi? i Chełm? Proszę o korektę znawców administracyjnego podziału Gdańska.
P.S. Po waszych wpisach można wnioskować, że Letniewo jest bardziej historyczne niż Letnica?
Żadna z tych nazw nie jest historyczna, po 1945 najpierw wprowadzono Letniewo a potem naukowcy oprotestowali i "poprawili" na Letnicę, ale mieszkańcy pozostali przy poprzedniej wersji.
Lekko jestem zagubiony . Może ktoś mi wytłumaczyć czym się różni dzielnica w Gdańsku od osiedla jako jednostki pomocniczej gminy? (Interesuje mnie czy są gdzieś sformalizowane przepisy to regulujące) Poza tym mamy chyba tylko 5 dzielnic.
Moim skromnym zdaniem Nowy Port, Oliwa, Wrzeszcz na przykład zawsze były i będą dzielnicami Gdańska. Teraz miasto namieszało i mieszają pojęcia dzielnic i osiedli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum