Wysłany: Nie Maj 02, 2004 12:29 pm Odznaczenia i medale
Mam w swoim posiadaniu krzyż za długolenią służbę w policji. Niestety nie wiem, za jak długoletnią służbę. W różnych materiałach znalazłem tylko zdjęcie odznaczenia za 18 lat służby. Czy może ktoś wie, za ile lat służby przyznawano krzyż z liśćmi dębu?
I ja mam podobne pytanie o krzyż pochodzący z okresu Cesarstwa Niemieckiego z terenu Suchego Dębu / Ostrowitego. Czy może to być honorowa odznaka miejscowego Kriegsvereinu, czy też kościelna. Przedstawiony został przez znalazcę tu http://www.eksploracja.eu...opic.php?t=4450
Ja mam też pytanie w sprawie innego medalu z gdańskim herbem w tarczy otoczonym liśćmi laurowymi. Na około jest napis „Freie Stadt Danzig” (Wolne Miasto Gdańsk) i na dole drugi napis „Für besondere Leistungen” (za szczególne zasługi).
Medal posiada na verso date 12.-13.9.1936 Czy może ktoś wie z jakiej okazji jest odbita ta właśnie data oraz z jakiego materiału był zrobiony orginał. Spotkałem wczesniej kilka wersji tego medalu.
Podejrzewam, że jest to data jakiegoś okołokulturalnego wydarzenia. Nie mam żadnej pewności, ale wydedukowałem jakiś czas temu, że medal był przyznawany z okazji różnych wydarzeń - może za zasługi przy organizacji, może za osiągnięcia artystyczne itp. I w zależności od tego za co/z jakiej okazji go przyznano wpisywano odpowiednią datę i/lub nazwę wydarzenia.
Np. w katalogu Niemanna (2 wydanie) na rewersie medalu widnieje "Internationale Briefmarken-Ausstelung 1929".
Ktoś robi dobrą kase na tych imitacjach. Widziałem podobne medale na aukcjach sprzedają się teraz regularnie po około 40 Euro, więc niech to jest małe ostrzeżenie dla początkujących kolekcjonerów, uważajcie co kupujecie. Zawsze można sprawdzić lub spytać na forum.
Muszę się wam przyznać że też kiedyś kupiłem podobny. Mój medal jest tylko cynkowy. Pewno jedna z pierwszych próbek. Cena była zdecydowanie mniejsza i nawet warto było go kupić.
Verso nie jest zbyt atrakcyjne ale to już historia, więc niech jest aby nikt nie był rozczarowany jak kiedyś taki kupi.
Mam nadzieje ze nie ma problemu umieszczania tego typu fotografi na forum
Ciekawa sprawa bo ten pokazany cynkowy medal ma nawet znak wykonawcy na verso u dołu taki sam jaki jest na "Danziger Rettungsmedaille" Gdańskim medalu ratowniczym (za ratowanie życia)
Jak ktoś go podrobił to dosyć dużo włożył w to pracy bo jest łaczony z oddzielnych sprasowanych razem warstw i jak widać ma też dodane dwa dodatkowe elementy ozdobne. No ale jak mówicie ze kopia to pewno macie racje. Powiedziem tylko że dobra kopia od sprzedawcy ze Starachowic.
Przesyłka kosztowała mnie więcej jak sam medal to się uciszyłem jak doszła po paru tygodniach.
Znak z cynkowego medalu.jpg Medal "Für besondere Leistungen" Freie Stadt Danzig
Plik ściągnięto 45428 raz(y) 2,24 KB
Znak wykonawcy.jpg Medal "Danziger Rettungsmedaille" Freie Stadt Danzig
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum