Na stronie z napisami nie widziałem ich więc wstawiam te zdjęcia.Farba tak przyjaźnie się złuszczyła,że aż korciło mnie żeby troszkę "odczyścić" fasadę i odsłonić napisy.Niestety byłem obserwowany z okna.
Tylko że te napisy zostały wykonane przez filmowców w czasie produkcji filmu pt. Wolne Miasto
Mieszkańcy ul. Sierocej z którymi rozmawiałem na temat napisów na tym budynku twierdzili że po II WŚ żadnych napisów tam nie było.
Sądzę że oryginalnymi /niemieckimi/ napisami są te słabiej widoczne, prześwitujące spod tych "filmowych".
Te napisy musiały by zamalowane jeszcze przed II WŚ bo na zdjęciu ul. Sierocej z 01-09-1939r zamieszczonym w jednym z postów nt. Poczty Polskiej na tym forum ich nie ma.
Chodzi ci chyba o zdjęcie Osieku/Starych Domków zamieszczone w wątku Samochody na terenie Wolnego Miasta Gdańska w latach 30-tych?
Tylko, że ono nie jest przesadnie ostre. Ja bym nie twierdził kategorycznie, że w tym dniu na elewacji nie było żadnego napisu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum