Wystarczy powiększyć obrazek, aby zobaczyć, że to rzeczywiście litera J, a nie inna krzywo odbita lub coś w tym rodzaju. Istnieje wyraz Jura oznaczający prawo. Może więc chodziło o dom prawa? O ile możliwy byłby zapis Jurhaus zamiast Jurahaus.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Albo, że to sknocona podróbka wykonana przez kogoś kto nie bardzo wiedział, co próbuje napisać
przedmiot jest oryginalny, nie jest to srebro
dodam jeszcze bo tego nie widac na zdjęciach że świecznik jest skręcany ( ma gwint) z dwóch części tzn z podstawy i elementu pionowego
co do napisu to pewnie kluczowy jest początek tzn JUR..
Raczej: CURHAUS czyli dom uzdrowiskowy. Uzdrowisko Sopot.
Gargi1961 napisał/a:
Jeśli już, to KURHAUS
Wyraz Kurhaus mógł być wcześniej zapisywany przez c - Curhaus jak na zdjęciu:
pochodzącym z tego postu, co zostało w następnych postach wyjaśnione. To tak tylko dla porządku, bo przedmiotowy wyraz zaczyna się wyraźnie na J.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Jest to zapożyczenie z jęz. francuskiego: cure - kuracja, leczenie. Później pisownia uległa zniemczeniu, natomiast wymowa, jak mi się wydaje, pozostała francuska. W dużym powiększeniu widać jednak literę C, zniekształconą poprzez wybicie na wewnętrznej stronie jakiegoś znaku.
Wchodzę z brzytwą Ockhama
Moim zdaniem ktoś zdobył ten przedmiot, może nawet faktycznie pochodzący z Kurhausu, ale jedynym napisem na nim był ten fabryczny. Ze względów marketingowych postanowił dodać napis Kurhaus Zoppot ale się pomylił o jeden klawisz na klawiaturze i wyszedł bubel.
Moją tezę mogę podeprzeć stanem zachowania obu napisów - fabryczny jest zatarty a ten drugi jakby mniej
Poza tym jakoś dziwnie wygląda taka sygnatura w takim widocznym miejscu. Zwykle to się chyba nabijało gdzieś "na odwrocie"? W dodatku mam wrażenie, że napis jest nieco krzywy w stosunku do krawędzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum