Wysłany: Sob Paź 09, 2004 7:28 pm Sopot poza sezonem
Od Monciaka skok w bok: Sopot poza sezonem
Świetny, od serca napisany artykuł Magdy Grzebałkowskiej z mnóstwem sopockich smaczków. Szczery gdy trzeba (brudny dworzec, kiczowata fontanna, snobistyczne knajpy i hotele), sentymentalny gdy można. Bardzo mi bliska wizja Sopotu.
ps. Pozdrowienia dla autorki
Świetny, od serca napisany artykuł Magdy Grzebałkowskiej z mnóstwem sopockich smaczków. Szczery gdy trzeba (brudny dworzec, kiczowata fontanna, snobistyczne knajpy i hotele), sentymentalny gdy można. Bardzo mi bliska wizja Sopotu.
ps. Pozdrowienia dla autorki
Jest jednak i błąd: "Najpierw ciągnę gości na ulicę Obrońców Westerplatte - spacer nie zajmie więcej niż godzinę. Z całym szacunkiem dla naszej historii, ale nadanie tej tajemniczej ulicy (przed wojną Villenstrasse) nazwy kojarzącej się z hukiem dział jest nieporozumieniem" Po pierwsze nie Villenstraße tylko Willenstraße, po drugie, Willenstraße przestała się tak nazywać owszem przed wojną, ale... Pierwszą. Już na początku XX wieku ulicę ochrzczono nazwiskiem Rickerta, gdańskiego polityka (jeśli dobrze pamiętam). Czyli to była Rickertstraße. Co nie zmienia faktu, że zarówno wtedy, jak teraz, nazwa Willowa byłaby najstosowniejsza dla tej ulicy. Ulicy, przy której mam szczęście mieszkać od 4 lat.
Wysłany: Sob Paź 23, 2004 10:18 pm Re: Sopot poza sezonem
O ja Cie nie mogę... A ja mieszkałem na Obrońców od 1949 do 1996 i niestety się wyprowadziłem i to gdzie. Wstyd się przyznać - do Wielkiego Kacka.
Piotr
Nie ma się czego wstydzić moim zdaniem. Chętnie bym się przeprowadził na Twoją stronę. Pół dzieciństwa spędziłęm w tej okolicy i do tej pory jak tylko mam chwilę, to zabieram psa i idę na łąki na Kacku, dawne Katzer See.
Nie wstydzę się Wielkiego Kacka jeno tego, że rodzony Sopciak wyniósł się był do Gdyni.
Ale fakt niedaleko, przez Kocie jeziorko i kawałek lasem i już w domu...
Piotr
PS czemu ja taki niedouczony i cytatu nie umiem wkleić? Całość i owszem a zaznaczonego fragmentu ni czorta.
P.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Wysłany: Nie Paź 24, 2004 7:34 pm Re: Sopot poza sezonem
Zoppoter napisał/a:
Na drugim końcu... ulicy rzecz jasna.
Znaczy się "za mostkiem". Bo to musisz wiedzieć dawno temu była linia demarkacyjna - ci z przed mostka i ci zza mostka. Najgorzej jak awantura była grubsza a rano należało się udać na wykłady do siódemki. I jak się tu przedostać nie dostawszy baniek. Trzeba było zbiec skarpą na Winieckiego i chyłkiem, panie dziejaszku, chyłkiem na uczelnię.....
Se ne wrati..
A jak się domyślam masz również kolejowe "odchylenie" - pamiętam jak na wiadukcie nad Gojki modraczki się zatrzymywały i były myte przed powrotem do Gdańska. Dalej nie jechały.
Eh.
Piotr
Wysłany: Pon Paź 25, 2004 9:17 am Re: Sopot poza sezonem
Piotr napisał/a:
Znaczy się "za mostkiem". Bo to musisz wiedzieć dawno temu była linia demarkacyjna - ci z przed mostka i ci zza mostka. Najgorzej jak awantura była grubsza a rano należało się udać na wykłady do siódemki. I jak się tu przedostać nie dostawszy baniek.
Te sprawy zapewne poznam, kiedy moja córka pójdzie do szkoły... Ale podział istnieje również wśród dorosłych, widać to przy organizacji święta ulicy. Praktycznie rzecz biorąc, jest to swięto tylko tej części "za mostkiem". Jedynie "moje" pokazy samochodów zabytkowych odbywaja się "przed mostkiem" ale bez współudziału organizatroskiego tamtejszych mieszkańców.
Piotr napisał/a:
A jak się domyślam masz również kolejowe "odchylenie" - pamiętam jak na wiadukcie nad Gojki modraczki się zatrzymywały i były myte przed powrotem do Gdańska. Dalej nie jechały.
Eh.
Piotr
Że początkowo jeździły tylko miedzy Gdańskiem i Sopotem to wiem, ale że akurat koło mnie były myte, to nie wiedziałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum