Wyjaśnij mi tylko Krzysztofie, w jaki sposób mamy oceniać płeć kogoś, kogo nie znamy?
A jeśli nawet by nam się to udało - po czym poznać, czy ktoś niewłaściwą płeć w profilu ustawił sobie sam, czy mu ją zmieniono?
Pomijam już kwestię osób transseksualnych, czy hermafrodytów.
Żeby odpowiedzieć na czyjś post zazwyczaj trzeba wiedzieć jaki rodzaj gramatyczny jest odpowiedni. I nie jest istotne to, czy uczestnik forum wpisał sobie prawdziwą płeć, czy nie. Bo jeśli nie podał prawdziwej, to wtedy on sam ponosi konsekwencje użycia wobec niego niewłaściwego rodzaju gramatycznego. Chodzi o to, aby osoba odpowiadająca na post nie musiała zgadywać, jakiego rodzaju gramatycznego użyć i nie obawiała się pomyłki.
Mikołaj napisał/a:
to przywracam
ale mogę jeszcze usunąć
a potem jeszcze raz przywrócić
Można też pominąć znaczki (skoro niektórzy uważają je za zbędne), a pozostawić tylko uzależnienie rodzaju gramatycznego pierwszego wyrazu w pierwszym wierszu poniżej awatara od płci podanej w profilu - dołączył/dołączyła. To jest wystarczające.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
w jaki sposób mamy oceniać płeć kogoś, kogo nie znamy?
Osobiście znam tylko kilka osób, ale przeglądnąłem użytkowników sortowanych według ilości postów i na 6 pierwszych stronach (do 26 postów) znalazłem kilka takich przeinaczeń.
Makabunda
gargoyle dfl
tobiasz
Marek1024
Grab
Sagapo8
... i na 6 pierwszych stronach (do 26 postów) znalazłem kilka takich przeinaczeń.
Makabunda
gargoyle dfl ...
Nic dziwnego, skoro mają w profilu podaną płeć: kobieta, choć w postach używają rodzaju męskiego wobec siebie. Jak tak chcą, to ich sprawa, ale w tej sytuacji nie mogą mieć nikomu za złe stosowania wobec nich rodzaju żeńskiego.
Właśnie o to chodzi, że to nie oni napisali "kobita".
Jeśli dobrze pamiętam, to w ramach któregoś dawnego prima-aprilisu wszystkim nam zmieniono płeć. Większość użytkowników poprawiła ją sobie, ale u niektórych ten żart pokutuje do teraz
Właśnie o to chodzi, że to nie oni napisali "kobita".
To zmienia postać rzeczy, nie wiedziałem o tym.
Wątpię jednak, ażeby sprawca tej zmiany pamiętał komu zmienił, a komu nie i był w stanie to poprawić.
To już musi każdy sobie sam zmienić, jeśli potrzeba .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum