Szanowni Wszyscy: poszukuję informacji o domu Szeroka 121/122 (dom między Szeroką, Pańską i Świętojańską), w szczególności zdjęć z okresu 1939-1945. Chętnie podzielę się zdjęciami z okresu odbudowy (1945-47), w tym zdjęciami zniszczonego domu wykonanymi przez Sylwestra Brauna "Krisa", znanego głównie ze zdjęć z powstania Warszawskiego, który po wojnie na pewien czas osiadł w Sopocie. t.
Dzięki. Załączam zdjęcia zrobione przez Brauna w listopadzie 1945 i dwa zdjęcia z 1946 roku (wiosna-jesień). Dom przed zniszczeniem miał 5 kondygnacji (4 piętra) i poddasze mieszkalno-użytkowe pod dachem wielospadowym. Po wojnie decyzją Urzędu Miejskiego został odbudowany jako 3-piętrowy z dachem płaskim. Dodatkowo, już w trakcie odbudowy UM nakazał likwidację zaokrągleń narożników przy Świętojańskiej i Szerokiej (por 3. i 4. zdjęcie).
Pierwsze zdjęcie: Tak się podróżowało w 1946 na Hel...
Będę wdzięczny za wspominane przez Ciebie rysunki, ale marzę o jakimkolwiek zdjęciu z okresu wojny...
TWI3.jpg Na Hel...
Plik ściągnięto 16648 raz(y) 60,87 KB
TWI2.jpg jesień 1946. Drugi od prawej, to arch. St. Świątkiewicz, autor odbudowy
Miło.
Zdjęcia w oryginalnej rozdzielczości prześlę mailem. Nie są najlepszej jakości: są to skany z odbitek i ze źle zachowanych błon, niestety.
A tu jeszcze z widokiem na całkowicie zburzoną Szeroką 119/120.
Pumeksie - też mam to zdjęcie, ale niezadowalającej jakości. Czy mógłbyś przesłać mi mailem to samo w wyższej rozdzielczości?
Przy okazji - zdjęcie zalanych Żuław z lata 1946 roku, może kogoś zainteresuje
Już dawno chciałem podjąc ten wątek.
Otóź, w statystykach mówi się, że Gdańsk (stan na 1946 r.) został zniszczony w ok. 90%.
Moje pytanie brzmi, ile przedwojennej zabudowy zostało zniszczonej i jaki procent należy dodać do statystyk z 1946 r.
Fotomemoria gromadzi dokumentację, nie da się uciec od fotograficznej faktów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum