Ciekawy zbiór zdjęć "rysia" jest tu: http://www.facebook.com/p...ref=ts&fref=ts#!/pages/Archiwum-Pa%C5%84stwowe-w-Gda%C5%84sku/152385371488105?fref=ts
dla przykładu APG 1579_1_035
Zdjęcia Rysia są super,tylko większośc cięzko rozgryżć,ruiny .Sam myślałem by autorytety z forum sie tym pobawiły bo inaczej pozostaną niezidentyfikowane
Dzięki, Zesia, kapitalne Te tramwaje, falowce w budowie, Batory, Panna Wodna... a ciekawe, gdzie zrobiono ostatnie zdjęcie (107) bo pasuje do topiku "napisy na archiwalnych zdjęciach"
Niesamowite, to zdjęcia zrobione kilka lat po wojnie.
Widać m.in., od strony Motlawy, moją szkołę podstawową nr 37 przy Ogarnej w budowie, teraz jest to Pałac Młodzieży. Szkoła ruszyła we wrześniu 1954.
Wspaniałe znalezisko Zesiu
Masz rację, sprawdziłam. Trasa W-Z została oddana do użytku 20 maja 1959,a więc to może być 1957 albo 1958 rok.
No i do końca roku szkolnego, bo w 1959 kończyłam podstawówkę, czyli w ciągu miesiąca, zdążył być wypadek śmiertelny z udziałem pieszej i tramwaju, na skrzyżowaniu ówczesnej Alei Leningradzkiej i Słodowników. Pamiętam, bo kilku kolegów uciekło z lekcji, żeby zobaczyć
seestrasse napisał/a:
mnie się to podoba
Wygląda fajnie, ale było niefajnie. Prawie każdego dnia ktoś wpadał pod tramwaj. Tacy wiszący na stopniach byli często ofiarami tych wypadków. Nie wytrzymały ręce, albo osobnik został strącony przy uderzeniu o słup trakcyjny w czasie jazdy. No i wskakujący i wyskakujący w biegu też przysparzali ofiar.
Problem "winogron" i w(y)skakiwania się skończył, kiedy zlikwidowano zewnętrzne klamki i drzwi wyposażono w automatyczne sterowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum