Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
koniec kolejki do Brzezna
Autor Wiadomość
Dziki REX 

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 12:33 am   

Strata niewielka bym powiedział. Zresztą słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju. Może miasto by przynajmniej odremontowało przystanki wtedy, bo na SKMkę nie można było liczyć.

doraa 

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 12:46 am   

Z łezka wspominam tę kolejkę ( kiedys do niuportu :cry: ), w zamierzchłych czasach jeździłam tą trasą do liceum.........chyba sobie jeszcze raz popłaczę....... :cry:

Petelka 

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 7:52 am   

Cytat:
Z łezka wspominam tę kolejkę ( kiedys do niuportu ),

Też mam emocjonalny stosunek akurat do tej trasy... I znowu kawałek mojej młodości odchodzi w niebyt...

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 8:16 am   

To był w sumie nasz podstawowy środek komunikacji ze światem, bo na tramwaje i autobusy to przeważnie liczyć nie można było za bardzo...

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 8:33 am   

Dziki REX napisał/a:
Strata niewielka bym powiedział. Zresztą słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju. Może miasto by przynajmniej odremontowało przystanki wtedy, bo na SKMkę nie można było liczyć.

Co to za bzdury??? 8O :haha:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 9:38 am   

Cytat:
słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju

Jasne, przez Młode Miasto na Ołowiankę i Wyspę Spichrzów.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:09 am   

Swoją drogą, ktos się orientuje na ile ta linia kolejowa do NPortu jest jeszcze wykorzystywana do przewozów towarowych?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:09 am   

A nie da sie do tego tramwaju doczepic skrzydel? :hihi:

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:11 am   

Sabaoth napisał/a:
A nie da sie do tego tramwaju doczepic skrzydel? :hihi:

Na co mu skrzydła? przecież najwyraźniej chodzi o to, żeby tramwaj do NPortu jechał dłuższą drogą, widać trasa przez Marynarki Polskiej jest za krótka :hiihihi:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:32 am   

pumeks napisał/a:
Swoją drogą, ktos się orientuje na ile ta linia kolejowa do NPortu jest jeszcze wykorzystywana do przewozów towarowych?

Na ile jesty wykorzystywana, to nie wiem, ale szyny toru towarowego (przebiegającego od Am Olivaer Tor zachodnią stroną torowiska "głównego", na wysokości Nowych Szkotów przebiega przepustem pod tym torowiskiem i dalej idzie równolegle do toru SKM) wciąż są błyszczące...

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:54 am   

Dziki REX napisał/a:
Strata niewielka bym powiedział. .

Zastosowano tu typowy dla polskich kolei mechanizm samospełniających się proroctw i samozagłady. Stosowany od kilkunastu lat z wielkim sukcesami na lokalnych liniach kolejowych w Polsce:

1. Najpierw zmniejszamy liczbę pociągów i ustalamy ich rokład jazdy tak, by nie zapewniał żadnych przesiadek i pasażerom nie pasował. Pasażer jest bowiem podstawowym wrogiem PKP, nadzwyczaj upierdliwym i zużywającym znakomity tabor.
2. Pasażerowie sa nad wyraz złosliwi, czasem więc nie dadzą się zniechęcić idiotycznym rozkładem jazdy. Wtedy owe rzadko kursujące pociągi przedłuża sie o dodatkowe wagony, dzięki czemu procentowe obłozenie pociągu spada i PKP moze udowodnić, że pociąg jest nierentowny.
3. Wreszcie się udało! Władze (państwowe albo samorządowe) wyrażaja zgodę na zawieszenie a potem likwidację przewozów pasażerskich.
4. Jeżeli (co nie daj Bóg) linia słuzy jeszcze przewozom towarowym, polskie koleje likwidują posterunki odgałęźne przy bocznicach i obsługę ładowni publicznych. W efekcie bocznice i ładownie stają sie niedostępne.
5. Wreszcie można spokojnie zostawić linię złomiarzom, przy okazji płacząc w mediach nad nieopłacalnoscią przewozów i złodziejstwem złomiarzy.
6. Tak zwana opinia publiczna, nakarmiona PKP-owską propagandą oddycha z ulgą, że nie ma już nierentownej linii, z której i tak nie było pozytku.

Zważywszy na konkurencję bardziej elastycznego transportu samochodowego (zarówno towarowego jak pasażerskiego) odbudowa pozycji takiej linii kolejowej jest praktycznie niemozliwa już po punkcie pierwszym (najdalej drugim).

Własnie na tym etapie (po punkcie pierwszym) SKM Sp. z o.o. przejęła linię do Neufahrwasser od państwowego molocha PKP. PKP wczesniej dołożyły wszelkich starań, żeby pasażerowie przesiedli się do autobusów i tramwajów. SKM Sp. z o.o. próbowała odzyskać pozycję (zwiększono ilość pociągów, wprowadzono nieco sensowniejsze godziny kursowania) ale ludzie juz do pociągów nie wrócili.

No i dzisiaj słyszymy, że strata niewielka.

To wszystko dzieje się w czasie, gdy wielkie aglomeracje w Europie wciąż rozbudowują sieć kolei aglomeracyjnych (budują nowe torowiska od podstaw!) a po liniach lokalnych kursują pełne pasażerów autobusy szynowe.
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Pią Paź 22, 2004 10:57 am, w całości zmieniany 1 raz  

Petelka 

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 10:55 am   

Cytat:
Na ile jesty wykorzystywana

Jest wykorzystywana dosyć dobrze - tędy wjeżdżają/wyjeżdżaja ładunki i na Wolną Strefę i na Nab, Oliwskie.

Marcin 

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 11:19 am   

To co? Przejedziemy się większą grupą zanim nam zamkną tą linię?
--------------------------------------------------------------------------

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 11:23 am   

Marcin napisał/a:
To co? Przejedziemy się większą grupą zanim nam zamkną tą linię?

Usmiejecie się, ale nigdy tamtędy nie jechałem pociągiem...

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Paź 22, 2004 11:28 am   

Ja tez :hihi: W Nowym Porcie za czesto nie bywalem, a jak juz bywalem to najczesciej tramwajem. Zeby jechac tam kolejka musialbym robic przesiadki.

Odpowiedz do tematu