Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Róg ulic Długiej i Tkackiej
Autor Wiadomość
EwkaW 

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 10:00 pm   Róg ulic Długiej i Tkackiej

Trafiłam wreszcie na zdjęcie narożnego budynku na skrzyżowaniu Długiej i Tkackiej, pochodzące najprawdopodobniej z okresu międzywojennego.
Znalazłam je w "In Danzig vor siebzig Jahren", wydanym w 2006 przez "Millenium Media". Słyszałam, że był tam przed wojną dom towarowy, ale architektura tego budynku wprawiła mnie w osłupienie :szczena: .
Zwłaszcza w zestawieniu z innym zdjęciem tego narożnika, pochodzącym z połowy XIX wieku, już na FDG publikowanym, ale które dla porównania zamieszczam.
Wszystko wskazuje na to, że dom towarowy "Sternfeld" powstał w miejscu kamienic, które musiały być wyburzone, choć nie chce mi się w to wierzyć :hmm:
Czy ktoś z Was wie coś więcej o losach tego narożnika na przestrzeni minionych lat?
Nawiasem mówiąc, dzisiejsza architektura tego miejsca wyraźnie nawiązuje do wersji XIX-wiecznej, tyle że kamienica jest o jedną kondygnację niższa.
Zabawnym zbiegiem okoliczności zafoliowane wybudówki lokali znajdujących się tam obecnie, od strony Długiej, "nawiązują" do wybudówki sprzed ponad 150 lat.
A może właściciele lokali posiłkowali się zdjęciem Flotwella, starając się o zgodę na nie? :hihi:

Gdansk_1855_E. Flotwell.jpg
Plik ściągnięto 8429 raz(y) 37,92 KB

Kopia_Dluga_Tkacka.jpg
Plik ściągnięto 8429 raz(y) 50,89 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 10:19 pm   Re: Róg ulic Długiej i Tkackiej

EwkaW napisał/a:
Wszystko wskazuje na to, że dom towarowy "Sternfeld" powstał w miejscu kamienic, które musiały być wyburzone, choć nie chce mi się w to wierzyć

Czemu nie wierzysz? wyburzenia kamienic były w XIX i na początku XX wieku "na porządku dziennym". Właściwie dopiero Otto Kloeppel swoją książeczką "Danzig am Scheidewege" wywołał dyskusję, która zaowocowała poważniejszą ochroną konserwatorską budynków mieszkalnych w śródmieściu.
Podrzucę do dyskusji obrazek Augusta Lobegotta Randta z początku XIX wieku (publikowany m. in. w III tomie "Historii Gdańska" i ostatnio w monograficznym artykule Krystyny Jackowskiej)

Randt Langgasse 1815.jpg
Plik ściągnięto 8423 raz(y) 55,75 KB

EwkaW 

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 11:02 pm   

Dziękuję Pumeksie, jak zwykle jesteś w tej materii niezawodny :D
Obrazek wygląda na bardzo wierny, malarz najwyraźniej stał na szczycie Złotej Bramy.
Trochę co prawda optycznie wydłużył odcinek od Bramy do ulicy Tkackiej, ale perspektywa tak długiej ulicy w malarstwie to nie jest rzecz prosta.
W każdym razie omawiany narożnik jest "jak żywy" :wink:
Przyznam, że powszechność wyburzeń w tamtym czasie jest dla mnie zaskoczeniem. Ciekawe, jak się takie wyburzenia odbywały, przecież nie było takiej techniki jak dzisiaj. Ani przy pracach, ani przy transporcie urobku. No i ile czasu mógł trwać np. proces "wymiany budynków", czyli od początku wyburzania do oddania budynku nowego. Chyba lata?
Z drugiej strony tak duże przedsięwzięcie świadczy o finansowej potędze ówczesnego inwestora, także z uwagi na eksponowane miejsce inwestycji :roll:

dandola 

Wysłany: Wto Mar 05, 2013 7:27 pm   Re: Róg ulic Długiej i Tkackiej

pumeks napisał/a:
EwkaW napisał/a:
Wszystko wskazuje na to, że dom towarowy "Sternfeld" powstał w miejscu kamienic, które musiały być wyburzone, choć nie chce mi się w to wierzyć

Czemu nie wierzysz? wyburzenia kamienic były w XIX i na początku XX wieku "na porządku dziennym". Właściwie dopiero Otto Kloeppel swoją książeczką "Danzig am Scheidewege" wywołał dyskusję, która zaowocowała poważniejszą ochroną konserwatorską budynków mieszkalnych w śródmieściu.
Podrzucę do dyskusji obrazek Augusta Lobegotta Randta z początku XIX wieku (publikowany m. in. w III tomie "Historii Gdańska" i ostatnio w monograficznym artykule Krystyny Jackowskiej)

Nie wiedzialem, że będzie dyskusja na ten temat, a szkoda, bo znalazłem sensacyjny artykuł, który ominąłem nie wiedząc, że się przyda. Chyba było to w "Danziger Zeitung", gdzie napisali, że Pan Kloeppel i spółka planowali wyburzenie Stągwi na Stągiewnej. Czyżby w ramach ochrony konserwatorskiej?

Fotomemoria 
Fotomemoria

Ostrzeżeń:
 4/4/6
Wysłany: Wto Mar 05, 2013 8:50 pm   

Dołączam ponury obraz z 1948 roku.

JC 001076.jpg
Plik ściągnięto 8293 raz(y) 105,05 KB

Ostatnio zmieniony przez Fotomemoria Wto Mar 05, 2013 9:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

EwkaW 

Wysłany: Wto Mar 05, 2013 9:34 pm   

Fotomemoria, jesteś niezawodny :D
Właśnie przymierzałam się do pisania podania do Ciebie w powyższej kwestii :wink:
Byłam ciekawa, jak to wyglądało po wojnie.
Bardzo ponuro, ale pięknie dziękuję za tę fotkę :==
Późniejszą, z 1950 roku, stan surowy odbudowanej kamienicy, już mi kiedyś zamieściłeś.
I tak się stworzyła galeria zdjęć, dokumentujących historię tego narożnika, miejsca mojego dzieciństwa i młodości.

Krzysztof 

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 10:28 pm   

Do kompletu zdjęcie z już istniejącym, nowym domem narożnym, ale bez, jeszcze nowszego domu towarowego.

GM275E.jpg
Plik ściągnięto 8139 raz(y) 80,19 KB

EwkaW 

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 11:10 pm   

Jestem naprawdę pod wrażeniem i dziękuję :D
Zastanawia mnie tylko, co się dzieje z kamienicą na ul. Tkackiej, sąsiadującą z tym nowym, narożnym domem. Nie jest to poprzednia elewacja ze strzelistym szczytem, ale też jeszcze nie dom towarowy. Ciekawa sprawa... :hmm:

Krzysztof 

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 11:24 pm   

Szczyt tej sąsiedniej, na długiej, też inaczej wygląda jak w 1855 r.

EwkaW 

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:25 pm   

Krzysztof napisał/a:
Szczyt tej sąsiedniej, na Długiej, też inaczej wygląda jak w 1855 r.

Tak, czyli to musi być pośrednie stadium. Późniejszy dom towarowy obejmie również ją.
Czyli ciągłe przebudowy miały tam miejsce. Na przestrzeni czasu od 1855 do lat międzywojennych, były to co najmniej dwa duże przedsięwzięcia.
Najpierw powstał dom narożny i modernizacji uległy sąsiadujące z nim co najmniej elewacje od strony Długiej i Tkackiej (o wnętrzu nic nie wiemy).
Za jakiś czas powstał dom towarowy i tej operacji musiały już towarzyszyć większe wyburzenia.

Właśnie sobie uświadomiłam, że nie mieszkam już na tym rogu od prawie 40-tu lat, a wciąż tam myślami wracam :roll: :dziadek:

Odpowiedz do tematu