Witam, na wasze form zawitałem już 5 lat temu, lecz nie udzielałem się gdyż zapomniałem hasła :(, dopiero wczorajszej nocy doznałem olśnienia, może to wpływ księżyca, może piwa? nie wiem, ważne że się udało
Kilka słów o mnie: nie jestem rodowitym Gdańszczaninem,pochodzę z północnego Mazowsza, przybyłem tu na studia i zakochałem się po uszy .Od początku wciągnęła mnie historia miasta a w szczególności Wrzeszcza, zbieram pamiątki związane z Gdańskiem, głównie stare butelki .
Witam wszystkich.
Śledzę od lat to forum,a więc może czas do Was dołączyć .
Jestem Gdańszczaninem, od kilku lat mieszkającym w Gdyni (swoją drogą łatwiejsza historia,bo taka krótka), ale to nie znaczy, że Gdańsk nie jest moim ukochanym miejscem.
Dziękuję od razu za wspaniałą historię jaką tworzycie na tej stronie, a zdjęcia??? przepiękne.
Chciałabym się przywitać
Jestem mieszkanką Gdańska od 10 lat, ale związana jestem z tym miastem dużo dłużej - tu chodziłam do liceum, studiowałam. Od kilku lat interesuje mnie coraz bardziej historia naszego pięknego miasta, a zwłaszcza Wrzeszcza, gdzie mieszkam (aktualnie Heimatstraße, czyli Wróblewskiego) i pracuję. Chętnie będę podczytywać wszelkie posty w tym i w innych tematach Pozdrawiam serdecznie
Witam wszystkich studiuję na UŁ w Łodzi i tak się złożyło, że piszę pracę mgr o II Wolnym Mieście Gdańsk. Niestety w Łodzi nie mam wystarczającej liczby materiałów :( stąd moja prośba, w którym wątku mam szukać pomocy w kwestiach materiałów/publikacji/ artykułów o WMG ? Serdecznie pozdrawiam z Łodzi
Witam serdecznie , skończył się czas aktywności zawodowej ,a więc bardziej czynnie mogę zająć się tym czym się interesowałem od wielu lat . Forum odwiedzałem tez wielokrotnie ,ale jako gość.Mieszkam od wielu lat na Strzyży.Myślę że coś tam dorzucę w niektórych postach,oprócz czytania niezwykle ciekawych nowinek ze starego i nowego Gdańska.Pozdrawiam wszystkich.
Jestem tu zupełnie nowa (tydzień temu się tu znalazłam), troszeczkę niezorientowana (nie jestem pewna czego właściwie szukam) i zupełnie zafascynowana powieścią P. Huellego "Weiser Dawidek" (to jedna rzecz, której pewna jestem). Tak właśnie tutaj trafiłam - poszukując materiałów na temat historycznego Gdańska - gdzieś między nanoszeniem na starą mapę dawnego lotniska, a zupełną dezorientacją w kwestii lokalizacji strzelnicy...
Co prawda jestem poznanianką, ale udało mi się kilka razy Gdańsk odwiedzić i uważam miasto za naprawdę piękne... Niestety daleko z Poznania i do poznania Gdańska bliżej, trochę mi jeszcze brakuje.
Niemniej jednak, mam nadzieję, że dowiem się paru ciekawych rzeczy i zdecyduję się na kolejną podróż w okolice Trójmiasta...
Bardzo miło mi wszystkich Was poznać :)
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Historią Gdańska interesuję się od dawna, niestety dosyć wybiórczo gdyż interesują mnie pewne okresy. Już od dzieciaka fascynował mnie Gdańsk i jeszcze w gimnazjum przeszedłem kurs PTTK na przewodnika, niestety wtedy wymagane było wykształcenie średnie na które z racji wieku przyszło mi poczekać. Obecnie zastanawiam się nad ponownym zdaniem egzaminu na przewodnika.
Jednocześnie rozpocząłem przedsięwzięcie wrzucania na Facebooka zdjęć z Gdańska przedwojennego, same zdjęcia jak i okraszające je własne opisy tworzę korzystając z wiedzy i zdjęć zawartych między innymi na tym forum. Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum