Wysłany: Sob Gru 13, 2008 12:45 am Wycieczka po 1900 roku
Zapraszam na wycieczkę po zachowanej, nowej architekturze roku 1900. Czyli w detalach i formie często przeważa secesja, dokładnie mówiąc Jugendstil, w końcu mówimy o niemieckiej odmianie tego stylu.
W trójmieście występują aż dwa ośrodki, Sopot i Wrzeszcz. Sopot jako kurort przeżywał gwałtowny wzrost około 1900 roku, co wiązało się z powstaniem licznych willi w nowym stylu. Osoby inwestujące kierowały się tylko ówczesną modą, nie mieli ograniczeń wernakularnych. Natomiast Wrzeszcz w tym czasie był już sporą osadą /centrum było eklektyczne/, dlatego nowy styl znajdziemy na obrzeżach ówczesnej dzielnicy/miasta, w formie kamieniczek i wielorodzinnych willi.
Co mogę dodać, dewastacja postępuje - Jaśkowa Dolina 6 – klatka została „odświeżona”, secesyjne sztukaterie zostały usunięte.
Dodam jeszcze uwagę na temat łazienek płd. w Sopocie. Strona restauracji Chińskiej błędnie informuje, oczywiście w celach marketingowych, jakoby architektura tego obiektu była chińska. Nic bardziej mylnego, Chiny nie mają nic wspólnego z fokami, niedźwiedziami i wilkami, architektura jest wzorowana na architekturze norweskiej, wykonana w mogile secesji. Łazienki płd. zaprojektowane przez ówczesnego architekta miasta, Paula Puchmüllera, powstały w 1907 roku. Sądze że turyści mogą mieć problemy w identyfikowaniu tego bardzo wartościowego obiektu, który w całości przetrwał IIWŚ.
Niesamowita strona Wyrazy szczerego podziwu(pozbawionego zawiści )Piękna epoka, to okres w którym chciało by się choć przez chwilę pobyć....Może jakaś "godzina pąsąwej róży?"Co do łazienek płd.---choć raz jestem wdzięczna wandalom, mianowicie za zniszczenie tych koszmarnych posągów chińskich wojowników......
Seria zdjęć z jednego z mieszkań w jednej z secesyjnych kamienic przy ulicy Czyżewskiego w Sopocie. Mieszkanie było wtedy po sprzedaży i przed przekazaniem nowemu właścicielowi, a miało różne zachowane ciekawe detale z epoki. Czy nowy właściciel je zachował - nie wiem.
Fajne foty
Na ostatnim zdjęciu nad oknem widać coś w rodzaju drzwiczek . W starym domu po menonitach pod Elblągiem co moi rodzice kupili , były schowane tam drewniane rolety okienne zewnętrzne i parę podobnych ciekawostek też tam jest
Fajne foty
Na ostatnim zdjęciu nad oknem widać coś w rodzaju drzwiczek . W starym domu po menonitach pod Elblągiem co moi rodzice kupili , były schowane tam drewniane rolety okienne zewnętrzne i parę podobnych ciekawostek też tam jest
Zgadza się W moim mieszkaniu, które jest w kamienicy z 1910 -11 roku też mam takie drewniane rolety w takich skrzynkach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum