Na froncie boręckim niewielkie ruchy, ale do przodu.
Opracowania stanu kościoła, o których wspomniał Dostojny, są delikatnie mówiąc niepełne. Jak sami ich autorzy wyznają, powstały na podstawie oględnego oglądu i kilku zdjęć, bez inwentaryzacji. Dzięki temu umknęło im kilka "kwiatków".
Teraz jest pełna inwentaryzacja, program prac konserwatorskich, i właśnie rysunki dostali konstruktorzy. Będzie więc ekspertyza techniczna (ale czy od razu też projekt prac naprawczych, to nie dam głowy).
Ostatnio zmieniony przez Wiercipietek Wto Paź 08, 2013 9:19 am, w całości zmieniany 1 raz
Żałuję, bo wczoraj pedałowałem trasą Nowy Staw - Tczew i miałem w opcjach trasy ewentualne zboczenie do Boręt, ale kiedy zobaczyłem na horyzoncie tczewskie mosty, stwierdziłem że już mam tyłek wystarczająco wygnieciony od siodełka i pragnę jak najszybciej zsiąść z roweru więc Boręty, następnym razem
Zapraszam do lektury bardzo interesującego artykułu nt. m.in. okoliczności zniszczenia boręckiego kościoła przez towarzyszy radzieckich i osoby jego ostatniego proboszcza Jana Kamulskiego, którego brat był proboszczem w Wocławach:
A. Przywuska, Wspomnienie o księdzu Janie Kamulskim, proboszczu parafii Boręty (12.02.1883 - 7.10.1945), W: "Universitatis Gedanensis" , 2009, nr 1-2, s. 61-71.
A czemu nie? To mały pikuś. Się po prostu bierze do roboty i stawia Boręty czy co tam innego na własnych słupach. Na Żuławy wracają mroki średniowiecza ale to wystarczy się dostosować, dać zarobić wskazanym osobom i temat poleci. Pod górkę mają tylko tacy, co to własną drogą iść próbują.
Niech Cię przypowieść o pokornym cielęciu wiedzie a zajdziesz daleko.
Cztery stówy najmniej na prowizje? Przegięcie. Dziwne rzeczy dzieją się w kraju ale mimo wszystko to jeszcze nie jest Rosja. Przetarg zweryfikuje Ci te bzdurne kwoty.
Boręty tak naprawdę to najlepiej rozebrać patyczek po patyczku i kamyczek po kamyczku. Trudno mi pokazać dwa łokcie drewna, które bez wahania można zostawić na miejscu. Więc ta kwota zdaje się prawdopodobna. Lub patrząc z drugiej strony : firma, która zaproponuje mniej, schrzani kościół nie do naprawienia.
AD ADMIN:
Czy można kilka ostatnich postów przeszczepić do wątku boręckiego?
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Faktycznie, kościół w Borętach trzeba rozebrać i postawić na nowo, wymieniając całą konstrukcję nośną. Parafia z własnych środków nigdy tego nie zrealizuje. Pozostają więc dotacje. I tu warto pamiętać to tym drobiazgu - dotacji nie przyznają marzyciele bujający w obłokach. Koszty remontów są porównywalne, chociaż każdy z nich jest inny. Występując z kwotą siedmiocyfrową, Boręty polegną w przedbiegach. A wykonawcy… Zawsze zrobią to, na co im się pozwoli. Ale to nie jest żaden problem.
Kościół w Borętach jest, na chwilę obecną, w najgorszym stanie technicznym, w porównaniu z innymi czynnymi kościołami na Żuławach. Można go uratować, przytomnie podchodząc do problemu. Można też na tym remoncie zarobić przyzwoite pieniądze, podobno. Jest tylko jedno zastrzeżenie i uwierz mi, wiem co mówię - żaden szczwany plan w Borętach nie przejdzie. Jest jeszcze kilka takich miejsc…
Każde "szczwanienie" w Borętach przede wszystkim zakończy się katastrofą budowlaną.
Zeszłoroczna (nareszcie dokładna) ekspertyza mówi:
Cytat:
Stan techniczny szkieletu nośnego (słupów, podwalin, rygli) jest na tyle zły, że niewielkie naruszenie obecnej równowagi może spowodować nieodwracalne w skutkach zniszczenia
A ze względu na specyfikę konstrukcji, trudno tu znaleźć możliwość etapowania. Jak tu wycyrklować "rozsądną" kwotę? Może niepotrzebnie się spinam. Z wykonawstwem mam styk najczęściej po fakcie i najczęściej w formie "Dżizas, kto to tak sp...".
Biedne te Boręty, pechowe. Niedługo stukną trzy lata jak je zmierzyłem, zważyłem i policzyłem, a klarownego końca nie widać. Ponoć x. Roman stracił już cierpliwość. Wstyd się tam pokazać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum