I jeszcze coś na weekend - wyjątki z katalogu wystawy zorganizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Sopotu w 1974 roku pt.: "Sopot w XXX-leciu PRL".
Warto zwrócić uwagę na nazwiska organizatorów, niektóre dobrzez znane do dziś, jak np. Wojciech Korzeniewski czy Zbigniew Canowiecki
Drogi Sopociaku
Jeżeli chodzi o Twoją stronę Obrońców Westerplatte (zresztą i moją, tą w stronę Goyki) to fotografie poszczególnych, zabytkowych domów znajdują się w takim opracowaniu konserwatorskim z lat 77/78, które jest w naszej bibliotece.
Z Twojej strony, o ile dobrze pamiętam, są tam fotki domów o numerach; 3, 5/7, 9, 15, 17, 19 i ze strony parzystej: 8, 10, 14, 16.
Pozdrawiam
Musiałem przez chwilkę pokombinować, który to fragment ulicy. W "tamtych" latach wyprawy z ulicy kończyły się przeważnie na betonowym płocie kolejowym. Towarzystwo siedziało na nim i obserwowało grożących nam srogimi minami maszynistów kolejek, pod które podkładaliśmy monety, śrubki, kamyczki oraz inne duperelki, służące doświadczeniom z zakresu wytrzymałości materiałów. "Za tory" wyprawy były rzadkie, można było dostać wciry od tamtejszych. Dlatego też widoczki z tamtej strony musza zostać poddane badaniom wizualnym
P
... widoczki z tamtej strony musza zostać poddane badaniom wizualnym
Dla ułatwienia badań: ceglany mur, przed którym stoi słup wysokiego napięcia (już nieistniejący), to Spółdzielnia Pracy "Postęp", a przy końcu tego muru jest zejście do tunelu pod torami.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Z tej strony nie mam już fotografii. Może z drugiej strony? Widać zabudowania ul. Bohaterów Westerplatte od strony torów, ale w odcinku ulicy od mostka do ulicy Goyki. Rok 1974.
Kopia 022.jpg
Plik ściągnięto 9547 raz(y) 114,27 KB
Kopia 023.jpg
Plik ściągnięto 9547 raz(y) 118,94 KB
Widok jakby znajomy, ale takich podobnie wyglądających sklepów było w Sopocie kilka przy słabiej zabudowanych ulicach. Na ul. Armii Krajowej był bardzo podobny, choć to nie ten, bo drugi plan nie pasuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum