A odnosnie ulicy "do studzienki" jutro moge Ci zeskanowac fragment z ksiazki Sampa, to wszystko co mam ^^ no i w internecie znalazlem cosik. no ale to jutro ; )
Jeszcze jedną sprawę mam do Was, nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat pochodzenia nazwy Brętowo, czy też Brentau.. Wiecie coś na ten temat? Proszę o pomoc.
Edit:
Znalazłam w "Nazwach dzielnic i okolic Gdańska" coś takiego:
"Südwestlich vom Dorfe Stries mündet in den Striessbach das 'Bringenzuflies', aus dem Baerenwinkel und dem Olivaer Walde kommend, das 1602 erstmalig so bezeichnet wird. Diesem Fliess hat das Dorf BRENTAU wohl seinen Namen zu verdanken. Ein dort entstandene, 1625 erstmalig erwaehnter Hof wird 'Bringenthue' und 'im Dorfe Striess gelegen' bezeichnet. Plattdeutsch und verkürzt ist daraus Bringtau, Brintau und Brentau geworden."
Czyli że do Strzyży wpadała rzeczka Bringenzuflies, i stąd ta nazwa? Dobrze rozumiem?
Ok, moja prezentacja jest już prawie gotowa, potrzebuję jednak jeszcze tylko jednej informacji: Jaka instytucja odpowiadała za nowe nazwy ulic po wojnie? Wiadomym jest fakt, że "na dziko" tworzył je inż Czerny, viceprezydent Gdańska, ale kto potem za to odpowiadał? Zarząd Miejski? Miejska Rada Narodowa?
WITAM,
Jestem kolejną osobą z podobnym tematem na maturze. Brzmi on "Objaśnij pochodzenie nazw dzielnic i ulic Trójmiasta na wybranych przykładach." .Czytałem forum ,znalazłem dużo informacji na temat Gdańska,które mi wystarczą, ale nie mam praktycznie nic o ulicach i dzielnicach Gdyni oraz Sopotu. Czy moglibyście mi podać tytuły jakichś książek, w których mógłbym znaleźć potrzebne informacje?
Pozdrawiam.
Jest takie miejsce w stolicy Niemiec, gdzie możemy poczuć się jak w domu. To Plac Oliwski - miejsce bardzo zielone w berlińskiej dzielnicy Charlottenburg - Wilmersdorf, położone w sąsiedztwie handlowej ulicy Kurfürstendamm.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum