Wiedziałem, że to może być trudna zagadka. Na zdjęciu jest tablica poświęcona poległym w czasie I wojny światowej ustawiona w hallu budynku głównego Politechniki Gdańskiej. Tablicę odsłonięto 24 maja 1928 r.
Wiedziałem, że to może być trudna zagadka. Na zdjęciu jest tablica poświęcona poległym w czasie I wojny światowej ustawiona w hallu budynku głównego Politechniki Gdańskiej. Tablicę odsłonięto 24 maja 1928 r.
Jeśli się nie mylę, to dokładnie w tym samym miejscu wisi dziś tablica z nazwiskami tych Polaków-studentów THD sprzed 1 IX 1939 r., którzy zostali zabici w latach II wojny światowej.
Chyba latarnia gazowa
Widziałam takie latarnie przy obecnych: Alei Zwycięstwa i Narutowicza, na początku lat 50-tych, będąc kilkuletnim dzieckiem, stąd to "chyba".
Pan na rowerze jeździł o zmroku i te latarnie zapalał, każdą osobno. Pewnie o świcie je gasił.
To było nastrojowe oświetlenie, dawało ciepłe, żółtawe światło.
Do obecnych realiów zupełnie nieprzystające, ale to miłe wspomnienie.
Miejsca jednak nie zidentyfikuję
...Pan na rowerze jeździł o zmroku i te latarnie zapalał, każdą osobno. Pewnie o świcie je gasił....
Te latarnie są już bezobsługowe - a właściwie zdalnie obsługiwane. Mają zainstalowane automaty ciśnieniowe wyręczające pana z kijkiem. Latarnie na bliższym planie mają palniki jednopłomienne, dopiero ta przy rogu Słodowników jest dwupłomienna - chyba dla lepszej widoczności pieszych przez motorniczego skręcającego tramwaju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum