Wysłany: Wto Lut 05, 2013 10:13 am Powojenne zdjęcia Sopotu
Ma swój wątek Gdańsk, to dlaczego podobnego nie otworzyć dla Sopotu? Na dobry początek będę wrzucał fotografie ze swoich zbiorów, które gromadzę od blisko 10 lat. Mam nadzieję, że większość z Was również otworzy swe szuflady w których często znaleźć można prawdziwe skarby.
Ma swój wątek Gdańsk, to dlaczego podobnego nie otworzyć dla Sopotu? Na dobry początek będę wrzucał fotografie ze swoich zbiorów, które gromadzę od blisko 10 lat. Mam nadzieję, że większość z Was również otworzy swe szuflady w których często znaleźć można prawdziwe skarby.
Drogi Pumeksie, zamiast krytykować, wrzuciłbyś coś do "wspólnego kotła" Znam tamten wątek oczywiście, ale większość zdjęć w nim zamieszczonych to lata 90, tak się zresztą nazywa. Sopockie fotki znaleźć te można w "powojennym Gdańsku" ale nie o to przecież chodzi...
wiosenny spacer.jpg fotografia prasowa początek lat 70
Mam trochę zdjęć z lat 70-tych, ale są w fatalnym stanie, bo są to slajdy ORWOCHROM wywoływane w wywoływaczu do ORWOCOLOR. Co mi się uda z nich wyciągnąć programem, to zamieszczę. Na początek przedszkole (chyba nr 11) na ul. 1 maja i al. Niepodległości. Oba zdjęcia z 1976 r.
Kopia 003.jpg
Plik ściągnięto 33253 raz(y) 29,39 KB
Kopia 003.jpg
Plik ściągnięto 33253 raz(y) 68,27 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Zdjęcia wykonał anonimowy(?) niemiecki fotograf współpracujący z gazetą Unser Danzig. Ciekawostka, oglądając fotki w dużym powiększenie można na obu znaleźć tę samą kobietę.
stalina2.jpg Stalina róg Rokossowskiego w roku 1951
Tego zdjęcia ze skrzyżowaniem z ul. Podjazd jeszcze nie widziałem, fajne, dzięki .
Jeszcze dwa zdjęcia z 1976 r. (po sporych korektach):
Na pierwszym (005) al. Niepodległości przy nr 817, widok w kierunku Gdańska. Po lewej wjazd do Rozlewni Wód Gazowanych na terenie, o którym ludzie mówili, że wcześniej należał do pana Goliszka (pisownia ze słuchu). Dalej budynek, w którym na parterze mieściła się poczta.
Po prawej stronie pierwszy od prawej budynek ze sklepem spożywczym na parterze, obok parterowy sklepik z piekarnią pana Świtońskiego, w czwartym budynku sklep Polmozbytu, a za nim dwa wjazdy, z których bliższy prowadził do warsztatu samochodowego położonego w dużym obniżeniu (i z tego powodu kiedyś zalanego po ulewie), a drugi był zwykłym wjazdem na podwórko i dojazdem do budynku odsuniętego od ulicy. Warsztat samochodowy należał m.in. do pana Asmana (pisownia ze słuchu), ale czy w roku zrobienia zdjęcia, to nie wiem.
Na drugim (002) też al. Niepodległości niedaleko pętli trolejbusowej, widok w stronę Gdańska.
Kopia 005.jpg
Plik ściągnięto 33184 raz(y) 48,92 KB
Kopia 002.jpg
Plik ściągnięto 33184 raz(y) 62,29 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Powojenny Sopot to także działająca tu w latach 1945-54 Państwowa Wyższa Szkoła Sztuk Plastycznych - piękne osobiste pamiętki udostępnili studenci tej Szkoły w latach 1951-56 - Halina i Marian Stec z Sopotu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum