nie mogę już lepiej przybliżyc próbowałem. Posiada po bokach liście dębu. Tak też myślałem że to próba ale interesuje mnie kto go mógł nosic, czy to jakiś rzadko spotykany bo nigdzie nie znalazłem drugiego takiego.
Próbę srebra, złota czy czego tam, oznaczano graficznie. Chyba bez cyferek.
w różnych krajach różnie bywa...
Cytat:
W Niemczech, podobnie jak we Włoszech, w dziedzienie obrotu wyrobami z metali szlachetnych obowiązuje tzw. deklaracja producenta, tzn. oznaczenie umieszczane na wyrobach przez wytwórców upoważniające do obrotu. Nie ma więc państwowych cech probierczych.
Witam, to jest tzw, sygnet kantynowy, każdy mógł go kupić i nosić, najczęściej byli to żołnierze, lub bardzo zaangażowani naziści. Było wiele typów,najbardziej popularne były sygnety z krzyżem żelaznym lub trupią czaszką, motyw swastyki też był dość wysoko na liście popularności . Z oczywistych względów, najpopularniejsze były sygnety z mosiądzu lub aluminium, wersje ze srebra i złota były dla zamożniejszych.
Obecnie jest wiele podróbek, więc nie wypowiem się co do oryginalności prezentowanej sztuki.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum