...i żeby w końcu ludzie przestali gadać, że w PRL-u żyło się lepiej
Myślę, że jak wymrze moje pokolenie, to się tego typu narzekania wyciszą
seestrasse napisała:
byli młodzi...
To też jeden z powodów, często pomijanych.
Wielu ludziom, pamiętającym tamte czasy, jest teraz po prostu trudniej. Nie potrafią albo z jakichś powodów nie mogą korzystać z dobrodziejstw obecnego systemu, który przecież wciąż kuleje w wielu miejscach i często winne są właśnie zaszłości i "zaszłościowy" sposób myślenia.
Zdarza się, że w gronie znajomych porównujemy te oba okresy. Konkluzja jest raczej jednomyślna - jest po prostu i n a c z e j.
...i żeby w końcu ludzie przestali gadać, że w PRL-u żyło się lepiej
Taaak Zesiu
Bulwersowała mnie parędziesiąt lat temu opowieść ojca(okres końca wojny spędził na robotach w Strasburgu)-" Jak tam było pięknie. Kobiety w maju poukładały podesty i tańczyły ze sobą.Orkiestra grała.Kwiaty pachniały". Nie mogłem tego zrozumieć wychowany na grozie hitleryzmu. Myślałem sobie...dobrze,że te Szwaby wąchają kwiatki od dołu nad Wołgą.
Dzisiaj wiem co to podświadome upiększanie czasu minionego.Też często śmiejemy się w kręgu rodzinnym,że tata nasz kładł podwaliny pod Wspólnotę Węgla i Stali w Strasburgu.Mało tego.
Jako,że przyjechał ze Strasburga do Gdańska na rowerze powinien znależć się w annnałach Tour de France jako protoplasta wierzę ,ze przejazdu tego wyścigu przez Gdańsk.W świetle tego:
Wracając do rzeczywistości powiem tak. Wiecznym młodym i starym malkontentom zadaję pytanie,które powinno paść w 1989r. Zdajecie sobie sprawę jak by wyglądał nasz kraj,gdyby go wyzwolił gen. Maczek i s-ka? Pięknie mieć marzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum