Wysłany: Pią Paź 12, 2012 4:38 pm Baraki i schron przeciwlotniczy przy Kopernika
Przy ulicy Kopernika znajdują się dwa połączone łącznikiem drewniane baraki i schron przeciwlotniczy.Do niedawna znajdował sie tam ośrodek LOK-u wraz z placem manewrowym i strzelnicami. Zastanawia mnie z którego roku są te baraki i schron,do którego wchodzi się z piwnicy baraku.Resztki np. instalacji wentylacyjnej w nim pochodzą z końca lat 80-tych XX wieku.Rozmieszczenie pomieszczeń wskazuje na obiekt powojenny,ewentualnie przerobiony schron z okresu II wojny światowej.
Dla kogo były przeznaczone te baraki i schron?
Baraki były tam już w 1 połowie lat 80. Miałem tam strzelanie z kbks na PO (dla niewtajemniczonych: Przysposobienie Obronne) w pierwszej lub drugiej klasie Conradinum. W 1986 r. w LOK miałem kurs na prawo jazdy.
To forum ma najwieksze ograniczenia wielkości.Nawet identyczne forum Pomorskiego Forum Eksploracyjnego ma większe fotki dopuszczalne.
Nie natrafiłem na Pomorskim Forum Eksploracyjnym na zdjęcia większe niż 120kB, co nie znaczy, że takich tam nie ma, ale jeśli są to w mniejszości.
120 kB wystarczy do zapisania zdjęcia dość sporej wielkości, czasami z mocniejszą kompresją jpg, ale z jeszcze akceptowalnym efektem psucia obrazu przez tę kompresję.
Na przykład zdjęcie w tym poście jest całkiem spore, a mieści się w 120kB (ma 101,14 kB).
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Jeśli będziesz miał nietypowe materiały wymagajace większego ciężaru, większej rozdzielczości itp. (np. mapy, skany archiwaliów) to wyślij mi na maila albo daj znać na PW, umieszczę je na forum. Natomiast przy zdjęciach jak powyżej to, bez urazy, ale jakie znaczenie ma to, czy będą miały 120 czy 150 kb? Gubią się jakieś ważne detale? Czegoś nie można odczytać?
Wybaczcie że nie całkiem w temacie ,ale też o schronie. Tak naprawdę to nie wiem gdzie to wstawić
W jednym ze schronów na Siedlcach pod budynkiem mieszkalnym wybudowanym ok 1960 roku, znalazłem
dziwne beczki i nie wiem do częgo mogły służyć. Nie znam się, i nie wiem czy to znalezisko jest bezpieczne czy nie, i co może być w środku.
Patrząc na opisy na beczkach i skrzyniach zostały tam umieszczone wkrótce po wybudowaniu budynku.
Dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zagadki. Teraz wiem że to zwykłe pochłaniacze.Bo myślałem że coś gorszego.Teraz mogę to oddać na złom,oczywiście puste. A może komuś się przyda?. Oddam za zgrzewkę piwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum