Mikołaj, ew. Grün: skąd macie informację, że przy Krebsmarkt 7/8 było starostwo? zawsze wiedziałem, że ono było przy Sandgrube 24, mniej więcej tam, gdzie jest obecnie Gildia. Z waszych in formacji wynika że w ostatnich latach przedwojennych przeniosło się do nowego budynku, to bardzo ciekawe. Można gdzies przeczytac więcej na ten temat?
ja to wiem z... mapy.
nie mam pojęcia jak się nazywa ta mapa (własciwie mapka) - znajduje sie na odwrocie dostępnego w Danziger Bowke reprintu "WALDKARTE VON OLIVA UND ZOPPOT" wydawnictwa Rosenberga. zaznaczone są na niej m.in. Polizei Revieren
oto fragment:
No to przecież jest zupełnie inne miejsce!!!! zaznaczyłeś to, o czym ja napisałem wyżej, Sandgrube 24 - zwróc uwagę że to jest naprzeciwko Polizeipräsidium, czyli dzisiejszej ABW czy jak to się tam nazywa! a budynek sfotgrafowany przez Grüna byłby na twoim planiku w miejscu, gdzie jest napis "Krebsmarkt"! Wysyłam ci mailem zdjęcie na którym zaznaczyłem, o co mi chodzi.
Zapomniałem dopisać, że tam skąd ściągnąłem to zdjęcie
http://home.t-online.de/h...-H/panoram1.htm
jak również w paru innych miejscach, budynek przy Targu Rakowym 7/8 był stale określany jako budynek Raiffeisena (Raiffeisengebäude).
Mikołaj Gość
Wysłany: Wto Gru 02, 2003 1:05 pm
chylę czoła- oddaję połówkę punkta! zatem budynek Raiffeisena (Raiffeisengebäude)?
to pisałem ja, Mikołaj. tyle że z obcego komputera
No właśnie mamy z prof. Grünem kontrowersję, czy aby Raiffeisen nie był w budynku obok, przy Krebsmarkt 5/6, tam gdzie teraz jest biblioteka. A swoją droga, ten budynek z nr 7/8 ma dość bogaty wystrój rzeźbiarski, zwłaszcza w części centralnej należałoby spróbować odczytać symbolikę płaskorzeźb... Ktoś mógłby się temu przyjrzeć i zinterpretować?
Wysłany: Pią Mar 19, 2004 3:02 pm Kreishaus = Landrtasamt?
Na stronie www.bildindex.de znalazłem zdjęcie opisane jako "Danzig, Kreishaus. Architekt C. Moritz". Jeżeli wierzyć opisowi - byłaby to siedziba powiatu, czyli to co nas wyżej interesuje, urząd starosty przy Sandgrube 24. Ale mam poważne wątpliwości: budynek starostwa powstał w 1878 r., a w tamtym czasie budowano w Gdańsku raczej budynki neogotyckie - ten, który widać na zdjęciu, okresliłbym raczej jako secesyjny. Poza tym na Sandgrube nie powinno być na jezdni torów tramwajowych, a na tym zdjęciu chyba są. W związku z tym pytanie do wszystkich: czy ktoś kojarzy budynek uwidoczniony na zdjęciu? widzę dwie mozliwości: albo jest to jakaś gdańska budowla rózniąca się od siedziby starostwa powiatowego przy Sandgrube 24, albo jest to siedziba urzedów powiatowych w jakimś zupełnie innym mieście, a "Danzig" wpisano przez pomyłkę. Co o tym sądzicie?
Ja myślałem, że ta sprawa jest już wyjaśniona ostatecznie - pod adresem Krebsmarkt 7-8 z całą niewątpliwością był Danziger Reiffeisenbank GmbH. Teraz jest pytanie co było obok, przy 5-6?
Załączam wycinek z Panoramy Firm z 1929 r.
Moim zdaniem budynki przy Krebsmarkt 7/8 i 5/6 budowane był razem (jest takie zdjęcie w piatej części wiadomego albumu) - 7/8 jest jakby frontem, a /6 skrzydłem, ale wydaje mi sę że prok\jekt jest wspólny, więc zasadniczo jest to chyba jeden budynek. Ten "frontowy" ma zresztą bardzo ciekawy wystrój rzeźbiarski.
Zaprojektowany przez arch. Carl Moritz, 1907–1909. Na terenach dzisiejszej Polski najbardziej znany jego projekt to budynek Teatru Śląskiego w Katowicach (1906-1907), później przebudowany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum