CIEKAWE PRACE !!!!!!!!!!!!!
TO JEST KONKRETNE KOWALSTWO.....
Cytat:
p.s. Hammer pokaż czym Gdańskie kowalstwo wyróżnia się od niegdańskiego, żeby patrząc można powiedzieć o to Nasze
Stan przed budynkiem cechu rzemiosl w gdansku i spojrz na fasade kamieniczki ... to co z metalu to kowalstwo gdanskie , ulica mariacka tez ma cos do zaoferowania, ratusz- krata w kominku, ogrodzenie neptuna ul.dluga , zbrojownia , muzeum narodowe przy kosciele sw. trojcy itd..... [/quote]
Kilka lat temu młody kowal i pasjonat pokazał mi kratę w oknie młyna u zbiegu ul Kartuskiej i ul. Nowolipie.Bardzo ciekawa.Oboje(on inżynier) długo dedukowaliśmy jak została wykonana.Wtedy w tym budynku odbywał sie handel częściami samochodowymi.Wprowadziła się firma "podłogowa".Wymieniono okna.Zniknęła krata.Wierzę,że jest w konserwacji.
Bruno Fendrich (urodziny w roku 1900 Nikopol – zmarł w roku 1963 Hamburg) Architekt, rzemieślnik i konserwator.
Pracował w Gdańsku od roku 1921. Z tego co się doczytałem to w latach 1928- 1933 asystent Leo Gruber na wydziale średniowiecznej i ogólnej architektury Uniwersytetu Gdańskiego. Pomagał w renowacji i wykonał dokładne rysunki całego Kościoła Mariackiego. W roku 1938 otrzymał “Danziger Staatspreis für ein schmiedeeisernes Ziergitter” Danzig nagrodę państwową za krate z kutego żelaza.
Poniżej jego gdańskie kowalstwo artystyczne.
W tamtych latach nie było Uniwersytetu Gdańskiego tylko co najwyżej politechnika (Technische Hochschule). A prof. Gruber miał raczej na imię Karl, a nie Leo?
Wygląda na to, że moje pierwotne internetowe źródło nie miało najdokładniejszych informacji na ten temat profesora Grubera a on sam miał na imie Karl a nie Leo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum