Linia z Wrzeszcza do Nowej Piły w marcu 1945 mała tory, na zdjęciach 3,4 ich nie ma. Wał jest stosunkowo wąski. Na zdjęciu przedostatnim linia zakręca w prawo, czyli możliwe, że zrobione ze wzgórz Oliwskich okolice Abrahama.
Jeśli to jest Sopot, to z dużym prawdopodobieństwem jest to Adolf-H.str. ale nie zgodzę się, że przy 1 Maja, tam nie było takiej zabudowy. Wg mnie fotograf stoi bardziej na północ z obiektywem wycelowanym w kierunku Gdańska.
To nie wygląda mi na al. Niepodległości. Na niej rosły drzewa przed i po wojnie, a tu ani drzew, ani miejsca na drzewa. W Sopocie drzewa rosły na prawie wszystkich ulicach jak nie na wszystkich. Podejrzewam, że to nie jest zdjęcie Sopotu.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Ja nadal uważam, że to może być ten widok. Nawet snop światła słonecznego podobnie pada na jezdnię.
Jeśli tak, to znaczy że patrzymy w kierunku Gdyni stojąc przed skrzyżowaniem z ulicą Bohaterów Monte Cassino (Seestraße).
Na zdjęciu z Rianovosti ulica kończy się budynkiem. Tymczasem aleja Niepodległości nie kończy się w tym miejscu lecz skręca w lewo i nie ma w pobliżu budynków, które wyglądałyby na zamykające ulicę, czy też widok wzdłuż ulicy. Zdjęcie w pierwszym załączniku z około 1931 r. pokazuje zakręt kończący prosty odcinek ulicy z przeciwnej strony. Drzewa rosną po obu stronach ulicy, ponadto
slowik45 napisał/a:
Zwróćcie również uwagę na bruk...
bruk bardziej przypomina ten ze zdjęcia z WFG z 1951 r. (?), niż z Rianovosti.
Jeszcze trochę o drzewach po wschodniej stronie ulicy. Pamiętam jak pan sąsiad wiózł mnie na ramie roweru po tej ulicy przy drzewach zanim skręcił w podwórko. To było po wschodniej stronie ulicy w miejscu słabo widocznym na zdjęciu z WFG w głębi, gdzieś pomiędzy 1959, a 1962 r. Albo w 1951 r. drzewa były zachowane tylko przy budynkach bardziej oddalonych od jezdni (jak w pobliżu mojego domu) i dlatego na zdjęciu z WFG są niewidoczne, albo to zdjęcie jest późniejsze.
Dla porównania w drugim załączniku zdjęcie z około 1910 r. z prawie tym samym widokiem co zdjęcie z WFG.
Sopot-ok1931.jpg Załącznik pochodzi ze strony Projekt Dawny Sopot.
Plik ściągnięto 27833 raz(y) 41,31 KB
Sopot-ok1910.jpg Załącznik pochodzi ze strony Projekt Dawny Sopot.
Plik ściągnięto 27833 raz(y) 51,18 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Zdjęcia (166607,82600) to Gdańsk a pozostałe (255895, 0-345740,106661, 89801, 256075) nie mogę zlokalizować położenia. Może jakaś pomoc gdzie zostały zrobione albo podeśle mi ktoś link z opisem na forum gdzie zostały już opisane i przeze mnie przeoczone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum