Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 12:50 pm Gdańskie Denkmale
Nie widzę takiego tematu, a myślę, że warto go poruszyć, a mianowicie przedstawić pomniki upamiętniające poległych żołnierzy z terenu Gdańska w czasie wojen toczonych przez państwo pruskie i cesarstwo niemieckie w różnych okresach czasu (do I wojny światowej). Może coś ocalało z nich. Na początek zestawienie takich pomników sporządzone w 1917 roku.
Tu zaś tablica pamiątkowa (Heldengedenktafel) z 1918 roku upamiętniająca poległych żydowskich mieszkańców miasta, która wisiała w synagodze: http://forum.dawnygdansk....hlight=synagoga
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 3:35 pm Re: Gdańskie Denkmale
dandola napisał/a:
Nie widzę takiego tematu, a myślę, że warto go poruszyć, a mianowicie przedstawić pomniki upamiętniające poległych żołnierzy z terenu Gdańska w czasie wojen toczonych przez państwo pruskie i cesarstwo niemieckie w różnych okresach czasu (do I wojny światowej). Może coś ocalało z nich. Na początek zestawienie takich pomników sporządzone w 1917 roku.
Kriegerdenkmale (czy tak to się po polsku odienia?) były w Emaus, we Wrzeszczu (park Uphagena) i w Oliwie (park oliwski). W Brzeźnie był pomnik poległych żołnierzy z 17 pułku artylerii pieszej na Strandbaterie.
No i jeszcze był pomnik poległych - Gefallendenkmal postawiony w miejscu Kriegssäule na ruinach bastionu Św. Elżbiety, zdjęcia TU
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 6:26 pm Re: Gdańskie Denkmale
pumeks napisał/a:
dandola napisał/a:
Pumeks znam tę stronę, ale mnie o chodzi o www.forum.dawnygdansk.pl. I jak widzę mój wykaz świetnie ją uzupełnia. Sabaoth a może masz dawne zdjęcie Denkmala, którego pozostałości znajdują się w okolicy kościoła franciszkanów tuż przy ul. Okopowej?
Ostatnio zmieniony przez dandola Pon Wrz 27, 2010 10:31 am, w całości zmieniany 3 razy
Tablice z nazwiskami poległych znajdujące się w kościele Św.Trójcy. Nietypowe ponieważ oprócz stopni wojskowych, podane są zawody w jakich pracowali w cywilu.
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 10:40 am Re: Gdańskie Denkmale
dandola napisał/a:
Pumeks znam tę stronę, ale mnie o chodzi o www.forum.dawnygdansk.pl. I jak widzę mój wykaz świetnie ją uzupełnia. Sabaoth a może masz dawne zdjęcie Denkmala, którego pozostałości znajdują się w okolicy kościoła franciszkanów tuż przy ul. Okopowej?
Zgadza się. Chodziło mi o zdjęcie. A nawiasem mówiąc czemu tworząc kalkę językową, czyli spolszczając dawną nazwę niemiecką nazwano tę ulicę Placem Wałowym, a nie po dawnemu Przy Placu Wałowym (Am Wallenplatz), aby zachować historyczną tradycję.
Tablice z nazwiskami poległych znajdujące się w kościele Św.Trójcy. Nietypowe ponieważ oprócz stopni wojskowych, podane są zawody w jakich pracowali w cywilu.
Te drukowane litery uwazam za bardzo piekne (i moge je czytac), ale pisane moge tylko zgadnac. O pisaniu nie ma mowy...
A znacie taką stronę http://www.rowery.olsztyn...omorskie/gdansk ?
Widnieje na niej ciekawe, powojenne zdjęcie pomnika Grenadierów przy Wiebenwall, ale nie jestem pewien, czy mogę je tutaj legalnie podlinkować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum