Pilnie poszukuję materiałów (zdjęć, grafik) na temat drzwi z Katowni, których zdjęcie zamieszczam. Może posiadacie w swoich zbiorach materiały na temat tego detalu?
inne zdjęcie, niekoniecznie lepsze, jest w albumie Hansa Lewalda "Danzig so wie es war". Mam wydanie 3. z 1979 i u mnie to jest strona 11.
Lepsze byłoby w Jacka Friedricha "Gdańskich zabytkach architektury" s. 22 gdyby nie kiepska jakość druku.
Jak nie masz tego pod ręką, to chętnie udostępnię obie książki do zeskanowania.
Trzecie jest w dość starym tekście Grüna w Akademii Rzygaczy http://www.rzygacz.webd.p...=24,107,0,0,1,0 ale autor nie podał źródła.
To powiększone zdjęcie które zamieściłeś wyżej jest "na lewą stronę" (na pierwszym zdjęciu widać, że zawiasy powinny być z prawej, a kłódka z lewej).
W ramach poszukiwań zdjęć "drzwi kata" z Katowni natrafiłem obraz (analizując technikę wykonania zdjęcia oraz ubiory przechodniów uważam, że zdjęcie pochodzi z końca XIX wieku). Powiększając fragment zauważyłem brak drzwi a otwór drzwiowy jest zamurowany.
Uważam, że drzwi były na początku XX wieku. (jest kilka zachowanych fotografii , których czas wykonania można precyzyjnie określić.) Ciekawostka?
Wydaje mi się że powiększony fragment przedstawia raczej lewą stronę Katowni. Przedmiotowe drzwi są niewidoczne na tym zdjęciu.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Wydaje mi się że powiększony fragment przedstawia raczej lewą stronę Katowni. Przedmiotowe drzwi są niewidoczne na tym zdjęciu.
Powiększony fragment zdjęcia przedstawia widok przez przejście piesze po prawej stronie Bramy Długoulicznej na prawą stronę Wieży Więziennej i miejsce po rzeczonych drzwiach jest widoczne.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Fragment zdjęcia, który powiększyłem przedstawia prawą stronę katowni patrząc do strony Bramy Długoulicznej. Widać wyraźnie kamienne oramowanie drzwi kata. Niestety otwór drzwiowy jest zamurowany. Na zdjęciach , które przedstawił kolega Miro widać wyraźnie, że drzwi istnieją (zdjęcie pochodzi z okresu międzywojennego). Moje zdjęcie pochodzi z końca XIX w.
Jest wielce prawdopodobne, że omawiane drzwi były kopią, zrekonstruowaną na przełomie wieków.
Abstrahując na chwilę od poszukiwanych drzwi kata, to chciałbym tutaj podzielić się swoim rozżaleniem za tymi przyklejonymi do katowni domkami , których nie ma.. Tak one przecież dodawały ludzkiego pierwiastka temu zimnemu i arcy-nieprzyjaznemu obiektowi
Tak na marginesie, to od kiedy zaczęto traktować zabytki w taki sposób, że są one obecnie 'nietykalne'? chodzi mi o to, że np. w/w przeze mnie domki ktoś kiedyś [chyba XIX wiek] zezwolił dobudować.. Dziś do tejże katowni chyba nikt by nie pozwolił niczego dobudować..
Tak na marginesie, to od kiedy zaczęto traktować zabytki w taki sposób, że są one obecnie 'nietykalne'? chodzi mi o to, że np. w/w przeze mnie domki ktoś kiedyś [chyba XIX wiek] zezwolił dobudować.. Dziś do tejże katowni chyba nikt by nie pozwolił niczego dobudować..
Nie po to się zachowuje budowle zabytkowe, żeby zasłonić je dobudowaniami.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum