Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 8:33 am Kościół Ewangelicki w Warlubiu
Witam,
Co do kościoła ewangelickiego w Warlubiu to jak wiemy dzisiaj na jego miejscu a nawet fundamentach stoi dzisiaj budynek domu kultury i Osp, tam gdzie była nawa ,jest sala widowiskowa na której odbywają się imprezy okolicznościowe, wesela itp.
Czy wie ktoś kiedy kośćiół zbudowano?
Czy wie ktoś dlaczego kościół został rozebrany? Czy w wyniku zniszczeń? Czy dlatego że zbudowali go Niemcy których wysiedlono?
Pytałem kiedyś miejscowego ewangelika ale on niepraktykujący i mówił że w kościele był 2 razy jak był mały i nie pamięta.
Gdynia. W sumie nic się nie zmieniło od czasów ostatniej wojny
1. Lokal "Piotr z Gdańska" przy Wikingerstr. 55 należący do związku kolejarzy Rzeszy //
sąd rejonowy przy ul. Jana z Kolna 55
2. Szkoła urzędników Niemieckiego Czerwonego Krzyża w Adlershorst // liceum plastyczne w Orłowie
Peter von Danzig1.jpg
Plik ściągnięto 12529 raz(y) 37,33 KB
Gdynia.JPG
Plik ściągnięto 12529 raz(y) 30,54 KB
Adlershorst.jpg
Plik ściągnięto 12529 raz(y) 38,53 KB
Orlowo.JPG
Plik ściągnięto 12529 raz(y) 51,96 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Dawno nigdzie nie podróżowałem.
Wybrałem się dzisiaj do Cedrów Wlk, ale ku mojemu rozczarowaniu okazało się, że przy ul. Osadników Wojskowych nie ma już nic z przedwojennej zabudowy jaką chciałem przedstawić. Nawet nie dało rady wykonać ujęć miejsc gdzie te domy stały, tak aby chociaż perspektywa była ta sama...
Następnym przystankiem były Koźliny i tu miałem wiecej szczęścia.
1.Tamtejszy kościółek jest wg mnie jednym z najciekawszych na Żuławach. To nieotynkowane coś po prawej to dzisiejsza plebania - leży na terenie byłego cmentarza przykościelnego.
2.Byłem niemal pewien, że tego budynku już nie ma, jako że oryginalnych drewnianych domów na Żuławach ubywa z każdym rokiem. A tu taka miła niespodzianka! Dawna wiejska szkoła wciąż stoi i ma się dobrze. Dzisiaj ex-Schule pełni funkcję budynku mieszkalnego.
Jak odzyskam zdjęcia pierwotnego wnętrza kościoła w Koźlinach postaram się wrzucić jak najszybciej na forum
Nazwa osady Trutenauer Herrenland chyba nie ma swojego odpowiednika w języku polskim. Właściwe Trutnowy zaczynają się ok. 1 km dalej. Więc jak to nazwać - Trutnowy Zachód? Trutnowy Przedmieście ? W każdym bądź razie jest to rejon skrzyżowania drogi Pruszcz - Trutnowy i skrętu z tej trasy w kierunku Stanisławowa i Wocław.
Gospoda Alberta Blödorna...
... i to co z niej dzisiaj zostało. Lewa część domu jest już non existent, pozostała część czeka na ... czyjeś zmiłowanie (?)...
Nazwa osady Trutenauer Herrenland chyba nie ma swojego odpowiednika w języku polskim. Właściwe Trutnowy zaczynają się ok. 1 km dalej. Więc jak to nazwać - Trutnowy Zachód? Trutnowy Przedmieście ? W każdym bądź razie jest to rejon skrzyżowania drogi Pruszcz - Trutnowy i skrętu z tej trasy w kierunku Stanisławowa i Wocław.
Gospoda Alberta Blödorna...
... i to co z niej dzisiaj zostało. Lewa część domu jest już non existent, pozostała część czeka na ... czyjeś zmiłowanie (?)...
No i chyba się doczekała. Pedałowałem dziś szosą Grabiny - Trutnowy i na 90% wydaje mi się, że tego domu nie było, nawet ślady po nim zostały zatarte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum