Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Znikają małe piekarnie
Autor Wiadomość
Martino 


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 490
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 9:14 am   

smutne jest to, że wraz z małymi piekarniami ginie prawdziwy chleb. Niestety jesteśmy co raz częściej zdani na "marketowe wytwory", które z chlebem mają coraz mniej wspólnego.
_________________
"Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
 
Łukasz 


Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 280
Wysłany: Pon Paź 04, 2010 2:09 pm   

A ja sam piekę chleb na zakwasie - smakuje świetnie i długo zachowuje świeżość, a ja nie muszę co drugi dzień biegać do sklepu.
 
 
Martino 


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 490
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 11:39 am   

Łukasz napisał/a:
A ja sam piekę chleb na zakwasie - smakuje świetnie i długo zachowuje świeżość, a ja nie muszę co drugi dzień biegać do sklepu.


to ciekawe i musi być smaczne...
podasz przepis?
_________________
"Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
 
Łukasz 


Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 280
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 11:48 am   

Przepis jest prosty jak barszcz - mieszasz 0,5 kg mąki żytniej (ciemnej, jasnej, jak wolisz) i 0,25 kg pszennej (proporcje mogą być odwrotne), sypiesz dwie łyżeczki soli, dwie szklanki ziaren jakie lubisz (słonecznik, siemię, płatki owsiane itp.), 0,7-0,75 l wody, mieszasz, dodajesz zaczyn, mieszasz, wyciągasz trzy łyżki ciasta na zaczyn na następny chleb (odkładasz to do lodówki), ładujesz ciasto do formy do wyrośnięcia (kilka godzin, można np. zostawić na noc). Potem pieczesz godzinę i kwadrans i masz 1,5 kg pysznego, zdrowego chleba. Ziarna, mąkę itp. kupuję w hurtowych ilościach w selgrosie, więc wychodzi tanio.

Tylko wyhodowanie zaczynu podobno jest trudne, najlepiej dostać gotowy.
 
 
Martino 


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 490
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 5:40 pm   

Kontynuuje temat, bo jest ciekawy. (nie chcę zamieniać tego wątku w książkę kucharską)
Pytanka:
1. jak robisz zaczyn (czy na drożdżach)?/ew. jak wejść w jego posiadanie?
2. w jakiej temp. pieczesz?
_________________
"Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
 
Łukasz 


Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 280
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 6:07 pm   

Drożdże? No nie, to jest chleb na zakwasie. Drożdżowe chleby to nie to, niezdrowe i nietrwałe.

Ja nie robię zaczynu, mam cały czas ten sam, kiedyś go dostałem i Tobie też mogę dać. To działa tak, że każdy kolejny zaczyn dajesz do ciasta, a po wymieszaniu wyciągasz trzy łychy tego ciasta i odkładasz do lodówki. W ciągu kilkunastu godzin, może trochę więcej, w tym cieście namnożą się bakterie mlekowe, czyli zrobi się nowy zakwas (zaczyn). Są też techniki robienia chleba na zakwasie płynnym, ale generalnie chodzi o to samo - mnożenie bakterii, które prowadzą fermentację mlekową ciasta. Dlatego wyrastanie tak długo trwa - drożdże są dużo szybsze niż bakterie. Im starszy zaczyn, tym lepszy, bardziej odporny na zanieczyszczenia. Taki zaczyn można trzymać w lodówce tydzień do dwóch (raz mi się zepsuł po dwóch tygodniach, musiałem wziąć nowy), a jeżeli chcesz go mieć dłużej, to po tym tygodniu trzeba dodać nowej mąki i wody, najlepiej częściowo wymienić stare ciasto, tak żeby bakterie miały co jeść i żeby nie zalęgło się tam nic innego.

Piekę 15 minut w 55 stopniach, 15 w 125 i 45 w 175. Jeżeli nie masz termoobiegu, to musisz trochę dłużej. Można piec dłużej niż każe przepis, w 175 stopniach nic się nie spali, co najwyżej chleb wyjdzie trochę suchszy.

Ważna jest konsystencja ciasta - musi być tak gęste, żeby trudno się je mieszało (trzeba użyć siły). Jeżeli będzie rzadsze, to chleb może wyjść nieco zbyt mokry i w środku będzie wklęsły, co słabo wygląda. Ale to niewielki błąd, i tak jest smaczny. Ważne, żeby zaraz po pieczeniu wyciągnąć go z foremki do schnięcia, inaczej będzie mokry. Chleb trzeba przechowywać z dostępem powietrza. Świetnie smakuje nawet po 5-6 dniach, jedyny problem to to, że z czasem robi się coraz twardszy i trzeba kroić cieńsze kromki. Prześlę Ci na PW dokładny przepis, jest tam parę niuansów (ale to już nie dziś, bo mam go na innym kompie).
 
 
Martino 


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 490
Wysłany: Wto Paź 05, 2010 6:53 pm   

Ok.. z góry dziękuję!
_________________
"Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
 
Matti 
Miłośnik zegaru

Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 145
Wysłany: Pią Mar 16, 2012 12:31 pm   Re: Znikają małe piekarnie

BillyBoy napisał/a:
W zeszłym roku zamknęli swój biznes Jan Szuta z Oruni (koło stacji Orunia, niegdysiejsza Piekarnia Dworcowa)(...)

A czy to nie jest czasem ten sam Jan Szuta, którego chleb kupuję razowy bardzo dobry, a naklejka brzmi: Piekarnia Jan Szuta, Żelisławki (Pszczółki) ?
 
Henio 

Dołączył: 24 Maj 2011
Posty: 149
Wysłany: Pią Mar 16, 2012 4:04 pm   

Jak sobie zrobić chlebek i nie tylko polecam to Forum http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4776
 
Zbych 
Wonneberger

Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 945
Wysłany: Pią Mar 16, 2012 7:18 pm   

Nie można pominąć w tym temacie sopockich dawnych piekarzy. Wspomnę panów Świtońskiego i Mieczkowskiego oraz piekarenkę z ulicy J. J. Haffnera. Były i inne, ale ja kupowałem w tych piekarniach pieczywo o smaku nieosiągalnym dzisiaj. Niektóre współczesne piekarnie potrafią piec nawet dość dobre pieczywo, ale w żadnej nie uświadczy się tego charakterystycznego dla tradycyjnego pieca piekarskiego smaku pieczywa, gdzie góra i dół bułki to dwa różne smaki i również nie uświadczy się w żadnej dzisiejszej piekarni różnorodności intensywności wypieczenia - wszystkie są jednakowo, prawie identycznie niedopieczone.
_________________
Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
 
BillyBoy 
Rockabilly man


Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 462
Wysłany: Pią Paź 30, 2015 10:02 pm   

Kolejna mała prywatna piekarnia w Gdańsku została zlikwidowana. Do historii przeszła piekarnia Jana Graczyka z ul. Kołobrzeskiej :( :II
_________________
BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
 
kuba_gd 

Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 43
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 11:50 pm   

Jak rozbierali budynek to wylazł pierwszy malowany szyld udający prawdziwy szyld. :dziadek:

p.s :

jest 2016 rok , rozmiar pliku na poziomie 120 kb i 800 x800 dpi
czy nawet 1200 to żenada , właśnie dlatego fora zdechły i uciekły
na FB , tak się nie da pracować... Radzę to poważnie przemyśleć.

piekar-przymorze-resi.jpg
Plik ściągnięto 38238 raz(y) 86,62 KB

 
Wiercipietek 


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 591
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 12:45 am   

Bo tego forum nie finansują koncerny piorące dzieciakom mózgi. Radzę o tym pomyśleć :wink:
_________________
Co to ja miałem w tej puszce ... ?
 
Zbych 
Wonneberger

Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 945
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 8:40 am   

kuba_gd napisał/a:
p.s :

jest 2016 rok , rozmiar pliku na poziomie 120 kb i 800 x800 dpi
czy nawet 1200 to żenada , właśnie dlatego fora zdechły i uciekły
na FB , tak się nie da pracować... Radzę to poważnie przemyśleć.

Dla wstawionego przez Ciebie obrazka więcej nie trzeba. Nie ma na nim szczegółów, którym warto by było się lepiej przyjrzeć.
_________________
Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
 
princessita 

Dołączyła: 27 Lis 2005
Posty: 441
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 11:35 am   

Hmm, ja nigdy nie będę na FB za to będę tutaj, bo nikt tutaj nie prowadzi "mowy nienawiści" a FB jest wszędzie.
Zdjęcie jest dobre no chyba, że ja jestem konserwą i tzw. moherem? Mało się znam na kompach wiem gdzie wcisnąć Enter. Kolega chciał się podzielić jak znika kolejna piekarnia a szyld jest ciekawy szkoda, że to burzą ale tak to już jest, że w Gdańsku musi być wszystko blaszane i szklane i najlepiej czarne i zalepione zapisaną szmatą. :dziadek:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dawny Gdańsk Strona Główna

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by Nasedo. adv Dawny Gdansk