Wysłany: Nie Sty 15, 2012 12:03 pm Wczasy i turytsyka w 3mieście i w okolicach do lat 50tych???
Witam.
Poszukuje wspomnień, ew. powieści, ew. artykułów czy jakiś fragmentów dotyczących turystyki w naszych okolicach w czasach powojennych (do lat 50 tych).
Może Biuletyn IPN (Bo Karta chyba nie)?
Podkreślam, że chodzi mi o relacje wczasowiczów a nie o opracowania naukowe/popularno naukowe o organizacji turystyki.
pozdr
_________________ „W wielu innych miejscach, damska odzież, płaszcze, buty, futra, damskie torebki, ręczniki itp. były przywłaszczane przy użyciu siły. Takie akty grabieży niszczą reputację niemieckich sił zbrojnych”
Trochę makabry. To nie są moje wspomnienia - w budynku dawnej komendantury KL Stutthof ówczesne MSW urządziło ośrodek wypoczynkowy dla swoich funkcjonariuszy. Więcej informacji uzyskasz pewnie w Dziale Historycznym Muzeum w Sztutowie.
A swoją drogą hardkorowy temat - wczasy, turystyka w latach 1945 - 1950.
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Sty 19, 2012 2:51 am, w całości zmieniany 1 raz
Trochę makabry. To nie są moje wspomnienia - w budynku dawnej komendantury KL Stuthoff ówczesne MSW urządziło ośrodek wypoczynkowy dla swoich funkcjonariuszy. Więcej informacji uzyskasz pewnie w Dziale Historycznym Muzeum w Sztutowie.
A swoją drogą hardkorowy temat - wczasy, turystyka w latach 1945 - 1950.
standardowy turnus w PRL trwał 2 tygodnie,,, ciekawe jak się bawili przez ten czas na wakacjach w tym miejscu?
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Ostatnio zmieniony przez Martino Nie Sty 15, 2012 11:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
wspomnień, ew. powieści, ew. artykułów czy jakiś fragmentów
-Fleszarowa-Muskat "Lato nagich dziewcząt"
-zapomniałem tytułu i autora, ale powieść dla młodzieży o bandzie mieszkającej za d. kinem "Bałtyk" w Sopocie
-Fułek i Wojnarowski "kurort w cieniu PRLu" ma sporo wycinków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum