Stare domy przy ul.Szarej nazywane często przez mieszkańców
bloków z płyty " slamsami " mają swą długą historię.
Dyskutowałbym kto tu w slumsie mieszka
Pozory mogą być mylące - w jednym z wieżowców przy ww. ulicy, w zwyczajnym M (ileś-tam... celowo nie podam dokładniejszych danych) mieszka jeden z głównych udziałowców wielkiego koncernu papierniczego z naszego województwa. Bardzo skromny, starszy pan. Jak śpiewała Krystyna Prońko - "w tej samej kurtce szósty rok", a z drugiej strony biegły w operacjach giełdowych multimilioner, ze swoją niezwykłą dla większości sąsiadów tajemnicą .
Przeglądając stara dokumentację budowlaną znalazłem kilkanaście interesujących zdjęć.Głównie są to fotografie Siedlec z lat 1946 do 1978.Dla mnie są to zdjęcia sentymentalne.Na Siedlcach mieszkałem od 1958 do 1968.Uczęszczałem do SP 12 od 1 do 8 klasy.
Takich Siedlec to ja nie pamiętam.
Rewelacja Proszę o więcej! Wstrząsające jest to, że - jak widać - wieża ewangelickiego zboru stała praktycznie cała - straciła tylko zadaszenie, a nie zdecydowano o odbudowie tej świątyni (wiadomo - polityczne względy).
Od którego roku były dwa tory? Widoczna na fotografii sieć trakcyjna raczej nie sugeruje mijanki (choć jeden przewód jakby był pod kątem względem drugiego?), bo w tym miejscu pierwotnie jej nie było.
Tylko ten dolny przewód to zasilanie odbieraka (pantografu). Lewy, wyższy to coś innego
Racja. Na wcześniejszej fotografii Romka widać, że jest jeden przewód trakcyjny wraz z drugą - techniczną liną (taki tandem), czyli wniosek, że w 1965 roku był jeszcze jeden tor. To pozostałe widoczne osieciowanie - na moje oko - przebiega zdecydowanie wyżej.
Ostatnio zmieniony przez justine2 Nie Mar 04, 2012 8:57 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie mam pewności. Do 1968 pracowałem w sp 68 I w zasadzie zagłosowałbym, że w tym czasie mijanki jeszcze były!
Mam pare fotek z Kartuskiej tamtego okresu ale niestety bez torowiska.
Natomiast Zakopiańską pamietam bez bloków, posprzatane ruiny. A w szczególności te "kocie łby". Jeszcze w latach 1971-2 chciało urwać całe zawieszenie!
A kto pamięta otwarta strugę?
Była swietna zabawa w czasie ulew. Zatykały się kraty Potok był czyszczony przed wlotem pod Karuska i często wylewał na ulicę!
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
Być może prace przy przebudowie ulicy i torowiska rozpoczęto wiosną 1969.Przedstawione zdjęcia są z albumu G.B.P.B.O.(niestety nie znam rozwinięcia).Album ma 55 cm.długości ,a zdjęcia są wklejone w panoramie.Panorama to kolejne zdjęcia wycinane i wklejane tak aby w miarę dobrze pasowały do siebie.Co widać na przedstawionych fotkach.Całość naprawdę ciekawie się prezentuje.Wstawiam zdjęcia po kolei tak aby całość była zgodna z oryginałem, ale wyszło tak że początek to fotka 9 czyli od strony Gdańska do kościoła na Emaus.
(9)1969-Kartuska.jpg
Plik ściągnięto 14196 raz(y) 100,54 KB
(8)1969-Kartuska,od Starodworskiej.jpg
Plik ściągnięto 14196 raz(y) 107,78 KB
(7)1969-Kartuska,stary cmentarz i Starodworska.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum