Dzięki za odpowiedzi.
Wiem, że obraz, który pokaż mi, ale jest mniej necloncudent ... Zauważ, że litery mają kolor Dz w dodane przez mnie. Zastanawiam się, czy możliwe jest, że samolot został pomalowany w całości na czerwono. Pochodzi od czerwieni wydaje się być tego samego koloru na kadłubie ... Możliwe jest to wersja?
Wysłany: Pon Lut 27, 2012 8:36 pm Bystra przy krajowej "siódemce"
Witam wszystkich.
Od kilku lat poszukuje starych zdjęć, filmów oraz informacji o Bystrej. Miejscowość ta mieści się w gminie Pruszcz Gdański, przy krajowej siódemce. Sąsiaduję z m.in. Przejazdowem.
Hej-ho! :-)
Ze względu na miejsce zamieszkania jestem Pruszczanką, ale "z zamiłowania" także - a może przede wszystkim? - Gdańszczanką. Kończę właśnie studia na kierunku Architektura krajobrazu, i tak jak pisałam już w innym wątku bardzo zależy mi na odnalezieniu wszelkich informacji dotyczących dzielnicy Święty Wojciech, ponieważ przygotowuję pracę inżynierską, tematem której jest właśnie Wzgórze Św. Wojciecha.
Forum Dawny Gdańsk odkryłam już kilka lat temu, od tamtego czasu zaglądam tu co jakiś czas i z przyjemnością odkrywam historyczne tajemnice mojego miasta, bo tak właśnie traktuję Gdańsk.
Cieszę się, że mogę dołączyć do grona miłośników miasta z czasów, które niestety powoli odchodzą w niepamięć.
Chciałem się grzecznie przywitać i przedstawić przy pierwszym logowaniu. Do odwiedzin tutaj zachęcił mnie jeden z Was. Pochodzę z Sopotu, jestem swego rodzaju "kundelkiem": ojciec z Wilna, mama ze "Scyzoryków".
24 lata temu rozpocząłem pracę w samym sercu Głownego Miasta, po czterech zdradziłem Gdańsk dla Rzymu i Nowego Yorku, potem powrót do Sopotu, trzyletni epizod oliwski. Obecnie od 4 mieszkam i pracuję w pobliżu jednego z południowych kamieni granicznych Wolnego Miasta, w Sobowidzu. Na moim terenie także inna gdańska rogatka: w Gołębiewie Średnim, wzdłuż szosy na Starogard.
Od czasów licealnych (przełom lat 70/80 ubiegłego stulecia) jestem fanem i śledzę losy Twierdzy Wisłoujście. Kiedy tylko mam okazję - odwiedzam.
Żegluję po śródlądziu, gitaruję, włóczę się się z harcerzami i na motocyklu.
To chyba tyle. Do przeczytania. Nie bijcie za nawyki z innych forów
Miło mi. Ale tak naprawdę nie wiem, czy tu już Kociewie (wielu twierdzi, że dopiero za lasem, tam "gdzie Polska"), czy jeszcze Kaszuby; bo Żuławy to dopiero za Pszczółkami...
Na Jajcarni czekam nie tylko tobociana ale wszystkich jednośladowych.
Colonelu fajnie że Cię tu zastaję domownikiem.
Witam wszystkich.
Mam na imię Mariusz i od urodzenia jestem mieszkańcem Wrzeszcza.
Dołączyłem parę dni temu, ale forum śledzę już od jakiegoś czasu. Byłem dosłownie zaszokowany tym wszystkim co tu przeczytałem i zobaczyłem. Pocztówka ze starego Wrzeszcza która (podobno) ma przedstawiać wylot ulicy Lendziona na ulicę Grunwaldzką o mało nie zwaliła mnie z fotela. Nie miałem pojęcia, bo nie zastanawiałem się nad tym nigdy, że w przeciągu kilkunastu dziesięcioleci tak może zmienić się nasze miasto. Jakoś było mi to chyba obojętne. Teraz wiem że był to błąd.
Pragnę podziękować wszystkim, dzięki którym dowiedziałem się bardzo dużo w tematach poruszanych na forum. Świadomie nie wymieniam nikogo, ponieważ nie wymienionych przez nie uwagę mogę skrzywdzić. Dużo brawa.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Hej! Na rejestrację na forum zdecydowałem sie dopiero teraz, jednak już od długiego czasu je śledzę. Mieszakałem w kilku miejscach w Gdańsku, ostatecznie osiadłem na Siedlcach i pewnie na nich w najbliższym czasie skupię swe zainteresowania. Pozdrawiam wszystkich!
Cześć Dieter! To rzut beretem przez Kartuską, bo ja z Zakopiańskiej. Na razie przeglądam stare wątki, ale wkrótce bedę miał kilka pytań, m.in. właśnie o Zakopiańską:D Pozdrawiam!
Witam Wszystkich.
Na imię mam Piotr, mieszkam w Gdyni, urodziłem się w Gdańsku.
Interesuję się m.in. genealogią. Forum czytam od lat, ale nigdy nie miałem potrzeby zadania pytania. Od dzisiaj się to zmieniło.
Interesuję się m.in. genealogią.
Przodkowie moi mieszkali w Oliwie ok. 1880 r.
Radze Tobie napisac do Archiwum Panstwowego w Gdansku, 80-958 Gdansk, ul. Waly Piastowskie 5, tel. 3017464.
To oczywiscie kosztuje pare zlotych. Oni dostaja wszystkie metryki po stu latach z Urzedu Miejskiego w Gdansku. Musisz im napisac to, co dotychczas wiesz o przodkach. Oni beda sledzic dalej wstecz.
Pan Dyrektor Piotr Wierzbicki pomogl mi bardzo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum