Wysłany: Wto Lut 21, 2012 4:30 pm Ul. Za Murami i ul. Słodowników
Mieszkam od 1975 r na ul. Za Murami ( od Słodowników ) .
Poszukuję zdjęć lub pocztówek z tej okolicy . Znalazłem tu na forum pocztówkę z Melzergasse z narożnym Casynem Oficerskim oraz tę z Żabiego Kruku na której strzałką pokazuję widoczny cień naszej kamienicy na tle odbudowanych już kamieniczek przy ul Ogarnej .
W latach 80- tych odwidziła mnie Niemka z NRD z wnukami która mieszkała w naszej kamienicy z rodzicami . Mówiła ze w naszej kamienicy była apteka którą prowadził jej ojciec .Miała 8 lat gdy musieli opuścić to miejsce. Wczoraj przeczytałem w buletynie IPN -u wspomnienia człowieka który opisuje że " ewakuował się do schronu przy ul Słodowników w pobliżu apteki " Właśnie taki schron jest na przeciw naszej kamienicy a moje dzieci bawiąc się na podwórku wygrzebywali z ziemi takie małe buteleczki z brązowego szkła z trupią czaszką i skrzyżowanymi piszczelami na tym szkle.
Zaciekawiło mnie to
Może ktoś ma jeszcze jakieś fotki z tego miejsca z okresu przedwojennego i nie tylko.
Niby Zabi Kruk, ale ta ulica wąska, bez torów ????
Żabi Kruk na pewno . Tam po lewej stoi ocałały budynek póżniejszych Warsztatów Szkoły Drzewnej z Wrzeszcza . Fotki tego budynku były już na tym forum .
W zeszłym roku skończono jego rozbiorkę . Szkoda przecież przetrwał zawieruchę wojenna i był z wyglądu w dobrym stanie .
Na tej niżej z Podwala Przedmiejskiego stoi po prawej , w prawo ul. Rzeżnicka a w lewo ul. Zbytki
Wykorzystując czyjeś(czytaj moje) zdjęcia podaj przynajmniej źródło .
Bardzo przepraszam , że wykorzystałem fotografie z Pańskiego postu i nie podałem źródła z jakiego ją pozyskałem . Proszę mi wybaczyć jako nowicjuszowi.
Tak naprawdę to jeszcze nie wiem jak to sie robi aby w poscie wstawić odnośnik TUTAJ do linku
Może w tej formie .
Fotografie pochodzą z postów użytkownika tego forum o nicku :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum