Wysłany: Czw Sty 26, 2012 10:45 pm zdjęcia Sopotu z lat 90tych
Witam
Czy ktoś z Was posiada w swoich zbiorach zdjecia z Sopotu z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku i mógłby wkleić je na forum? A jeśli nie to gdzie takowe mogę znaleźć.
Chciałbym powspominać ten okres i porównać ile rzeczy się zmieniło w tym czasie ;)
Po pierwsze nie nerwowo.
Najwyraźniej umknął Twojej uwadze emotikon " "
Po drugie - czy ja napisałem, że w 1990 r. nastąpił przełom? Autor prosił o zdjęcia obrazujące zmiany w latach 90-tych, a nie 45-89, z czym tu się spierać?
Dru, musiałbyś poszukać pamiątkowych albumów z tego okresu, ew. przejrzeć archiwa KFP, GW, DB itp. Strony, na której by ktoś dokumentował akurat ten okres z życia Sopotu nie kojarzę. Kilka pojedynczych odbitek pewnie bym znalazł.
Martino w 1990 nastaił kolosalny przełom. Twój wiek może pozwalać Ci tego nie dostrzegać. Ale to temat nie do tego wątku.
Tak serio... jaki przełom nastąpił w 1990 r. w Sopocie?
Może rzeczywiście 16 lat to zbyt mało żeby dostrzegać zmiany (zwłaszcza mieszkając w Sopocie), ale kolosalnych róźnic w architekturze miasta nie kojarzę.
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
Zanim powstał Krzyw domek stał tam jubiler, o ile mnie pamięć nie myli
przede wszystkim był tam Kawiaret
Cytat:
Ul. Monte Cassino około 1997 r. - tych dwóch sklepów w parterowym budynku po prawej też już chyba nie ma.
nie ma nie ma, a była tam m.in. Monte Cafe
Zbych napisał/a:
Kościół św. Jerzego około 1997 r. Sam kościół się nie zmienił, ale odnoszę wrażenie, że nie ma czegoś co teraz psuje widok.
tu się akurat nic nie zmieniło
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię - chodzi mi o te białe i czerwone płyty kamienne, część wykorzystano potem na cmentarzu
tu się akurat nic nie zmieniło
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię...
Zgadza się na zdjęciu z kościołem nie ma zmian i faktycznie nic już nie psuje widoku. Przez trzy lata do kamiennej ściany kościoła były mocowane różne (świeckie) obrazki, ale tuż przed lub tuż po Nowym Roku wiatr oczyścił ścianę.
Nie pamiętam dokładnie, kiedy wymieniono nawierzchnię, ale musiało to być przed rokiem 1996, a po 1990.
I jeszcze kilka zdjęć:
Morze-4-003.jpg Zaplecze Łazienek Południowych - widok z molo. Niektóre budynki jeszcze niewykończone.
Plik ściągnięto 25701 raz(y) 113,73 KB
Sopot-1997-ok-2-004.jpg Róg ul. Monte Cassino i Chmielewskiego, zmieniona elewacja i schody na narożnym budynku.
Plik ściągnięto 25701 raz(y) 118,75 KB
Sopot-1997-ok-3-001.jpg Róg ul. Monte Cassino i Czyżewskiego, Złoty Ul ma teraz większą część zewnętrzną.
Plik ściągnięto 25701 raz(y) 116,13 KB
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum