Tak mnie to zaintrygowalo, ze po pogdybaniu na Facebook'u zalogowalam sie na forum, po dosyc dlugiej przerwie.
Bahnhofstrasse to jednak raczej nie bedzie, jak mi sie uwidzialo w ramach strzelania, ale uparcie okolica kojarzy mi sie ze wspolczesna Szeroka i Sw Ducha - jeno ten budynek w glebi po lewej psuje mi koncepcje
PS. Przepraszam, ze bez polskich znakow, ale w pracy nie mam dostepu do opcji zmiany jezyka.
Jeszcze jedna alternatywa dla liter i cyfr w napisie "ge 33" - może to był lokal w Danziger Passage ? Jak twierdził dr Mieczysław Orłowicz Kaiser Cafe Passage 11 znajdowała się przy Dominikswall.
Generalnie będę bardzo zdziwiony, jeśli uda się zlokalizować ten obrazek w Gdańsku.
Ale na Starym Mieście jest sporo niewyeksplorowanych zakątków... tylko, czy tam były takie szerokie ulice?
A czy to aby w 100% pewne, ze pocztowka przedstawia Gdansk...?
Rozumiem, ze Wrzeszcz odpada? To wzniesienie sugeruje jedna z "podlesnych" lokalizacji, przynajmniej tak mi sie wydaje (aczkowliek wydawalo mi sie juz duzo rzeczy). A moze Oliwa?
Neko zrobi z siebie glupka zapewne, ale moze warto zapytac u kolegow z Niemiec...? Zapewne pol tutejszego forum tam siedzi, ale byc moze nie i cos uradza... http://forum.danzig.de/
Wykaz numerow i jak sie domyslam, instytucji - zatem nie pasuje, bo pod numerem 31 i 35 figuruja rzeczy inne, aczkolwiek moze za dlugo w pracy jestem i nie wiem, na co patrze :/
Może ponosi mnie wyobraźnia, ale ja na tym zdjęciu widzę mostek tuż za skrzyżowaniem. Widoczne są też barierki z obu stron (po lewej dużo lepiej, po prawej zasłaniają rozmyte sylwetki ludzkie), a narożna kamienica w centrum zdjęcia po lewej stronie ulicy (zakładając że to faktycznie mostek) musiałaby stać bardzo blisko wody, stąd kanał jest praktycznie niewidoczny. Myślę że kanał to Radunia, a zdjęcie przedstawia ulicę Łągiewniki w kierunku ul. Stolarskiej, ze skrzyżowaniem z ulicami Rybaki Górne / Wodopój. Dla porównania wrzucam fotkę ze strony Kosycarza na której widać to samo (?) miejsce, strzelone z nieco mniejszej odległości. Ulica za mostkiem tak samo zawija w prawo, sam układ ulic jest bardzo podobny, stojące nad wodą drzewo jest w identycznej odległości od jezdni i nawet konary ma podobne . Na przedwojennej fotce widać uliczkę biegnącą w prawo tuż za domniemanym mostkiem, co również by się zgadzało (ul. Mniszki). Jeśli ktoś zdolny zestawiłby zgrabniej obydwie fotki to wszystko byłoby pewnie lepiej widoczne. Z pewnością pomogłyby też lotnicze ujęcia tego rejonu (nie wiem czy takowe są).
lagiewniki1.jpg
Plik ściągnięto 11723 raz(y) 83,42 KB
lagiewniki2.jpg
Plik ściągnięto 11723 raz(y) 28,69 KB
_________________ Wieżowiec na Chłodnej musi zostać zburzony.
To faktycznie ul. Łagiewniki, w prawo mamy Wodopój (Pferdetränke), a w lewo Rybaki Górne (Hohe Seigen). W narożnym budynku, pod numerem 32 była Kaisers Kaffeegeschäft, a pod 33 Prange Papier- und Kurzwaren stąd te "...ge" na budynku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum