Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
przedproża
Autor Wiadomość
Madziula 

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 11:25 pm   przedproża

zainteresował mnie ten temat. Na Długim Targu :) jest cudne przedproże Meissnera, obok dworu Artusa. Relief z wyobrażeniem Chronosa, pesonifikacji nauki jakies putty tez. W sumie czytałam, ze wszystkie przedproża były likwidowane. Jak to wyglądalo w przypadku tego, czy ktoś może mi pomóc? i czy ktoś sie orientuje, jaki byl przebieg konserwacji? może chociaż wskazówka gdzie szukać informacji:)
Pozdrawiam

Madziula 

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 6:33 pm   

otóż tak, tak znalazłam trochę informacji. Obiecałam, ze je tu zamieszczę :] Jakby kogoś to interesowało, albo by się gdzieś przydało.

Opisywany relief jest jednym z niewielu zachowanych prac Johanna Heinricha Meissnera. Początkowo umieszczony byl on na ulicy korzennej 43, przeniesiona przezd 1877. Był on ozdobą przedproży, czyli elementów architektonicznych dobudowywanych do kamienic mających charakter tarasu. Może być datowany na lata od 1726 do 1770, gdyż wtedy rzeźbiarz ten przebywał i tworzył w Gdańsku. Relief ten znajduje sie na Długim Targu 45 W Gdańsku (jest to stary Dom Ławy), na otwartym powietrzu. Relief jest ozdobną częścią balustrady przedproża kamienicy, będącego przed nią, znajdującej sie pod podanym adresem. Meissner był twórcą późno barakowym, jednak często skłaniał sie ku manieryzmowi i sięgał po tematy klasyczne, jak w wypadku tego reliefu. Słupki natomiast wykonane zostały w stylu regencji, ornament ma charakter wstęgowo-cęgowy. Przedproże zostalo odrestaurowane zgodnie z wyglądem z przed 1945 roku. Płyty balustrady i slupki są autentyczne. Jedynie czwarty i piąty słupek został wykonany później przez A. Łasowskiego.

To część mojej pracy zaliczeniowej :)
Pozdrawiam

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 8:44 pm   

Przedproże przy Korzennej 43 przed likwidacją - w grafice J. C. Schultza z 1867 r. i na mało co późniejszej fotografii.

Pfefferstadt Schultz 1867.jpg
Plik ściągnięto 14243 raz(y) 76,34 KB

Pfefferstadt ok 1870.JPG
Plik ściągnięto 14243 raz(y) 79,2 KB

dandola 

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 9:24 am   

Jak widzę temat dotyczy przedproży, ale autor nie sprecyzował, czy chodzi tylko o przedproża gdańskie, czy też ogólnie o tym elemencie architektonicznym. Jeśli ogólnie to mam informację o przedprożu, a raczej słupkach przedprogowych wzorowanych na gdańskich podobnych do tych spod biblioteki pruszczańskiej z jednej wsi żuławskiej.

Madziula 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 2:11 pm   

no więc mega dziekuje! :) do bo do zdjęcia nie udało mi się dotrzeć, niestety.
A co do niesprecyzowania... przecież napisalam nawet adres:P
Dziękuje jeszcze raz!
pozdrawiam

Miro 

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 3:17 pm   

Dwa zdjęcia tego samego miejsca ul. Mariacka 29.
Przedproże przed i po wojnie.

Miro

mariacka 29.JPG
Plik ściągnięto 13464 raz(y) 75,42 KB

po wojnie mariacka 29.JPG
Plik ściągnięto 13464 raz(y) 75,63 KB

bavar 
Schönfeld

Wysłany: Pon Paź 31, 2011 8:33 am   

To drugie zdjęcie to chyba jakiś błąd [lub jego opis], gdyż jesteśmy przecież już po wojnie a Mariacka praktycznie taka sama jak przed wojną. :hihi: No.. może tylko trochę te przedproża się rozsypują :wink:

Fenix 

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 4:35 pm   

Znalazłem w sieci taki detal gdańskiego przedproża:

danz przedproże.JPG
Plik ściągnięto 13187 raz(y) 98 KB

EwkaW 

Wysłany: Sro Gru 14, 2011 1:37 am   

bavar napisał/a:
To drugie zdjęcie to chyba jakiś błąd [lub jego opis], gdyż jesteśmy przecież już po wojnie a Mariacka praktycznie taka sama jak przed wojną. :hihi: No.. może tylko trochę te przedproża się rozsypują :wink:

To nie błąd. Tak Mariacka wyglądała tuż po wojnie, zanim została odbudowana :roll:

EwkaW 

Wysłany: Wto Lip 03, 2012 2:31 pm   

Spotkałam dzisiaj w sklepie dla plastyków starszego pana, architekta po PG (absolwent bodaj 1952), który jako 25-latek kierował niektórymi budowami w ramach odbudowy Głównego Miasta, były to m. in. kamienice przy ul. Mariackiej.
O nazwisko nie ośmieliłam się zapytać, ale zarekomendowałam mu nasze FDG.
Pan zanotował i miejmy nadzieję, że tu zajrzy a może i się odezwie. Przypuszczam, że jest kopalnią wspomnień z powojennego okresu odbudowy Gdańska.
Bądźmy czujni zatem i nie przegapmy jakby co :dziadek:

Orka 

Wysłany: Wto Lip 03, 2012 6:27 pm   

A ja mam fajne zdjęcie z początku lat 70 z nieodbudowanym jeszcze przedprożem przy Chlebnickiej (choć tę akurat kamienicę wybudowano jakoś w połowie lub pod koniec '60) Niestety nie mam jak zeskanować, bo to taki dziwny negatyw-klatka 6x6 cm...

Odpowiedz do tematu