Ja też od lat nie mam na codzień do czynienia z polską pisownią i wiem, że to nie kwestia "zapominania" ale albo lenistwa umysłowego, albo zgrywania się na takiego, co to już tyle lat za granica spędził, że polskiego zupełnie zapomniał. Coś w stylu: "bo ja, wiesz, no taki, kommer inte ihog jak to się no, tego, skriva". Spotykam się z tym dosyć często, tacy ludzie kaleczą język zarówno kiedy mżwią po polsku jak i po szwedzku.
Ta epidemia jest takze bardzo rozpowszechniona w Niemczech. Trzeba dac ludziom szanse myslenia i pisania nawet z bykami. Myslenie robi mistrzem!
Pozdrowienia od analfabety z Hamburga.
Ja tego nie nazywam epidemią, bo ta kojarzy się z działaniem sił zewnętrznych. Ja takie coś nazywam delikatnie "lenistwem umysłowym", a mniej delikatnie...
Jak do tej pory napisałes 4 posty, jeden powitalny i trzy zupełnie nie na temat. Nie musisz pisać na siłę, jeśli nie masz nic ciekawego do przekazania. Nic się nie stanie jak tylko będziesz czytał to, co napisali inni.
Stare niemieckie przysłowie mówi, że Ćwiczenie czyni mistrza... więc na początek czytaj np. pierwszy post w tym temacie. Tam jest pomoc dla robiących błędy.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Stare niemieckie przysłowie mówi, że Ćwiczenie czyni mistrza... więc na początek czytaj np. pierwszy post w tym temacie. Tam jest pomoc dla robiących błędy.
Übung macht Meister - masz całkowitą rację .
i racji nie mają ci co twierdzą , że po dłuższym pobycie za granicą zapominają swoj język.
ja mieszkam już 30 lat w Berlinie i jakoś nie mam z tym problemu , władam nadal biegle językiem polskim w mowie i piśmie .
co do pisma to wydaje mi się , że nie robienie błędow powinno się było wynieść ze szkoły ,
" bo czym skorupka za młodu nasiąknie ..." , ale jak się na lekcjach nie uważało i było sie tego zdania , że czytanie książek jest sprawą zbędną to do końca życia będzie się miało problemy z pisownią .
Radek Z, ja tez nie wiem, czy poprawnie pisze - nikt mi nie zwraca uwage na bledy. WAZNE JEST, ZE CIE LUDZIE ZROZUMIEJA (i lepiej jak tylko ikonami odpowiadac... )
Ja też od lat nie mam na codzień do czynienia z polską pisownią i wiem, że to nie kwestia "zapominania" ale albo lenistwa umysłowego, albo zgrywania się na takiego, co to już tyle lat za granica spędził, że polskiego zupełnie zapomniał. Coś w stylu: "bo ja, wiesz, no taki, kommer inte ihog jak to się no, tego, skriva". Spotykam się z tym dosyć często, tacy ludzie kaleczą język zarówno kiedy mżwią po polsku jak i po szwedzku.
...a do tego smialo i z wypisana na twarzy (mowa ciala) pewnoscia wlasnego geniuszu lingwistycznego dodaja:jag (z akcentem na G) protar svenska, ale chwilowo inte joba.
Co ciekawe (slowa "ciekawe" uzylem dla forumowiczow, gdyz dla mnie-mniemam, ze dla Ciebie rowniez- calkowicie zrozumiale), ze ludzie kaleczacy jezyk tlumaczac wlasne, jak to nazwales "zapominanie" dlugoscia przebywania w danym kraju (w wielu krajach jest podobnie) lub praca wsrod, albo z tubylcami. Jak czlowiek pisze czy mowi zalezy li tylko od kultury osobistej. Inteligencja oczywiscie gra pierwsze skrzypce ...ale tylko u tych, ktorzy rzeczywiscie maja cos do powiedzenia.
Kiedy pod Twoim wpisem widze wypowiedz innego uzytkownika, ktora sprowadza sie (o dawaniu szansy) do "zlotej", a moze "brylantowej" mysli: "nie warzne jak siem pirze, warzne, rze piszem", to zaczynam sie zastanawiac. Bezczelnosc, czy tylko glupota?
P.S.
Przepraszam za brak (w mojej pisowni, bo w systemie oczywiscie do wykorzystania jest... ) polskiej czcionki. Mam nadzieje, ze autor wpisu odbierze rzeczony brak jedynie jako lenistwo zwykle, a nie "umyslowe"
np. hasło "grzeczność" czyli pisanie zaimków wielką literą, kiedy się do kogoś zwracasz
co ciekawe w linkach do których autor odsyła jest odmienne stanowisko
Dlaczego jeden mieszka za granicą ponad 50 lat i wprost idealnie mówi w ojczystym języku a drugiemu po trzech m-cach zdarza się zapominać polskich słów...? Mieszkałem kilka lat w Niemczech i słyszałem niejedno.... Zgadzam się ze Zwyklakiem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum