W Był Sobie Gdańsk – Wrzeszcz na stronach 74 – 75 jest duże zdjęcie podpisane: Ulica Słowackiego (Hochstriess) z zabudowaniami koszar regimentu huzarów, zwanymi „huzarami śmierci”. Dwa budynki widoczne na dalszym planie stoją do dziś między skrzyżowaniem z ulicą Chrzanowskiego (Hubertusburgerallee) i skrzyżowaniem z ulicą Obywatelską (Lossowweg). 1914, zbiory Krzysztofa Gryndera.
Ni jak nie mogę się dopatrzyć tam naszych koszar. A do tego ten zamek na górze, na dalszym planie.
Byłem tam przed chwilą. Trzeba było od tego zacząć.
Zabudowa pasuje.
Nie pasowało mi jeszcze to, że po prawej stronie nie ma koryta Strzyży, a przed dawną piekarnią powinna być. Nie wziąłem pod uwagę, że te małe domki z prawej strony zdjęcia to nie miejsce piekarni, a bliżej Srebrzyska, tam gdzie teraz stoi kamienica, ta na wprost Chrzanowskiego. Strzyża płynęła za nimi. Sam sobie dzisiaj zrobię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum