Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdańskie odznaki i oznaki - analiza i interpretacja
Autor Wiadomość
kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 5:24 pm   Gdańskie odznaki i oznaki - analiza i interpretacja

W nawiązaniu do dyskusji o odznace ZNTK, zakładam wątek ogólny poświęcony identyfikacji i opisowi gdańskich odznak i oznak rozpoznawczych.

Na początek wersje odznaki pamiątkowej 1 Gdańskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Na pierwszej fotce odznaka z mojego zbioru z dużą mosiężną nakrętką, na drugiej fotka z Akademii, na trzeciej odznaka sprzedawana kiedyś na znanym portalu aukcyjnym.

Mimo iż odznaka była nadawana dość krótko i produkowana w jednej pracowni grawerskiej (?), porównując te trzy zdjęcia można zauważyć kilka różnic.

Na drugim i trzecim zdjęciu widać różnicę szczegółów nakładanego elementu w postaci karabinów i korony. Są jakby "nieobrobione". Ciekawe, czy różnice te wynikają z innej techniki wykonania (odlew - cięcie), zużycia formy czy zwykłej niedokładności grawera? Zastanawia mnie także kolor i rodzaj emalii tarczy herbowej na zdjęciu trzecim. Czerwień jest jakby bardziej intensywna i mniej przezroczysta, choć oczywiście trudno to jednoznacznie stwierdzić wyłącznie na podstawie fotografii. I na koniec nakrętki. Na trzeciej fotce mamy inny typ nakrętki, co jest uzasadnione z racji tego, ze odznaka pewnie wykonywana była sukcesywnie. Ciekawe ile wersji nakrętek występuje z ta odznaką.

Kontynuując wątek 1 BOT:

Naszywka po lewej, jest z pewnością oryginalna i pochodzi z okresu stacjonowania jednostki w Lęborku. Czy była stosowana w Gdańsku? Czarna po prawej to kompletne dziwadło i na pierwszy rzut oka wygląda na falsyfikat, ale pewności nie mam.

I na koniec dzisiejszego odcinka:

Skrót MPH sugeruje rozwinięcie Morski Port Handlowy, ale cóż to i na cóż to?

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 10:28 pm   

Co do odznaki pamiątkowej, to myślę, że różnice mogą wynikać przynajmniej częściowo z różnic w jakości zdjęć.
A jeśli chodzi o naszywkę - Wielechowski i Sawicki w swoim opracowaniu (które jest chyba najpełniejszym jeśli chodzi o WP) nie piszą nic o czarnej wersji tej naszywki. Opisują tylko 2 wersje bordowej, o średnicy 72 mm - jedna haftowana, druga natrysk gumowy. Ale ja mam np. naszywkę haftowaną o średnicy 68 mm, która dodatkowo różni się trochę od tej większej sposobem haftu.
Z czarną się jeszcze nie spotkałem - może to jakaś wersja próbna?

Odpowiedz do tematu