Wysłany: Nie Sty 30, 2011 9:45 pm Dmowskiego dawniej Marchlewskiego
Kochani. Przeszukałem forum bardzo dokładnie (tak mi się przynajmniej wydaje) i nie znalazłem zdjęć mojej ulicy, Dmowskiego. Sam mam jakieś rodzinne, bardzo stare z 1946 roku ale wrzucę je dopiero jak będę w PL. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Dziękuję za zainteresowanie. Miałem wprawdzie nadzieję, że znajdą się zdjęcia ulicy do okrągłego komisu (już go nie ma) do Grunwaldzkiej i od księgarni rosyjskiej do Mokki. Jak będę w PL to pogrzebie w archiwum rodziców i kilka zdjęć z tej ulicy wrzucę. Wczesnopowojenne, ale to też kawał historii.
W paru miejscach widziałem tylko zdjęcie budynku szkolnego (teraz to chyba jakaś katedra Uniwersytetu Gd.). Ale takich typowych zdjęć ulicy chyba dotąd nie widziałem.
No tak, moja kamienica. Aż łza się kręci. Tam był zegarmistrz, ale również pamiętam monopolowy a potem szewc. Księgarnia była tam zawsze, a jej kierowniczka jest od mojej maleńkości. Dorzuce zdjęcie z lat 40-tych jak tylko zawitam do PL.
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 12:53 pm Nowe zdjęcia ulicy
Pogrzebałem u cioci i przedstawiam wyniki
IMGP0474.JPG Widok na Dmowskiego 5 i puste miejsce po budynku przy Dmowskiego 4. Zdjęcie budynku sprzed wojny jest parę postów wyżej. Po wojnie najpierw zbudowano kilka małych sklepików a następnie budynek mieszkalny, którego budowę zamieściłem wcześniej. Sklepiki &qu
Plik ściągnięto 18665 raz(y) 72,95 KB
IMGP0476.JPG Widok z balkonu na drugim piętrze na szkoły, ówczesną SP16 i w głębi SP 35. Potem SP 16 zlikwidowano i umieszczono filię UG a w budynku SP35 Szkołę Muzyczną. W budynku mieszkalnym na parterze mieściła się rozdzielnia prasy, potem przez wiele lat sklep war
Plik ściągnięto 18665 raz(y) 74,05 KB
IMGP0465.JPG I jeszcze widok na tyły Kościoła p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa i znajdujący się tam ogród księżowski. Zwraca uwagę duża ilość drzew na podwórku przy Dmowskiego 5 i ściana z lewej pełna pnączy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum