Jeżeli jest to technicznie możliwe to proponuje wydzielenie tego tematu pod nazwą John Muhl
i przeniesienie go do nowego rozdziału pod tytułem "Ludzie Wolnego Miasta Gdańsk "
lub "Znane postacie Wolnego Miasta Gdańsk ".
Będzie to nowy impuls na FDG. Sądzę, że materiałów o ludziach znanych zwiazanych z Gdańskiem znajdzie się sporo.
aukcja
754.MUHL John — Die Danziger Höhe. Danzig [nie przed 1934]. Verlag A.W.Kafemann. 16d, s. 40. brosz. Führer des Staatlichen Landesmuseums für Danziger Geschichte, Heft 13 (Okł. zakurzone, zapiski na wewnętrznej stronie okładki. Kilka ilustr. w tekście). cena wywoławcza: 40.-
Swoją drogą, prof. Marek Andrzejewski w biogramie Johna Muhla podał omyłkowo (zmylony podobnym brzmieniem) jako miejsce urodzenia Łęgowo, a nie Łaguszewo.
Langenau a Lagschau to rzeczywiście pewna różnica . Zaś sławny autor książki "Pierwszy był Pruszcz" zamiast pocztówek z Langenau dał omyłkowo (?) z Landau, czyli Lędowa. I też dobrze. Łaguszewo to gniazdo rodowe Muhlów.
W moich poszukiwaniach w temacie John Muhl natrafiłem na informację, że Johm Muhl był również zaangażowany politycznie.
Informacja z roku 1921.
Przewodniczący Deutschnationale Volkspartei Landesverband Danzig e.V. Bezirksgruppe Langfuhr Schwarzerweg 4.
Obecnie ul. Księdza Jóżefa Zator-Przytockiego.
Jeżeli numeracja obecna jest zgodna z przedwojenna to mieści się tam m.in Centrum Wolontariatu Stowarzyszenie.
John Muhl w latach 1935/1943 mieszkał w Zoppot, Rickertstraße 32/34
(dzisiaj Sopot ul. Obrońców Westerplatte jeżeli numeracja obecna jest zgodna z przedwojenną).
Bardzo proszę kogoś kto mieszka w tym rejonie o zdjęcia tego domu ( sam takiej możliwości nie mam).
Poniżej podpis John Muhl z listu, który wysłał w dniu 31.03.1921
jako Przewodniczący Deutschnationale Volkspartei Landesverband Danzig e.V. Bezirksgruppe Langfuhr do mieszkanki Pruszcza Gdańskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum