Ależ oczywiście mogą być. Którą byś sugerował jako najbogatszą ? Tak podejrzewałem że dosłownie pozycji o wyspie to nie będzie...Wszak cóż można pisać o magazynach, o ich historii...Ale patrząc na odkrywane mury, fundamenty, pale aż chce się każdą dostępną wiedzę posiąść... (miałem okazję z bliska podziwiać "wykopki" )
tradycyjnie na początek polecałbym:
- Stankiewicza i Szermera (Rozwój urbanistyczny i architektoniczny...),
- Gdańsk jego dzieje i klultura,
- Historię Gdańska,
- Dzieje Gdańska Cieślaka i Biernata
- trochę będzie w Morskich zabytkach Gdańska i okolic i Morskim dziedzictwie Gdańska Jerzego Litwina
- no i Samp z literatury bardziej popularnej niż naukowej
W 30 dniach coś było, ale numeru to niestety nie podam
We wcześniejszym tomie POMORANIA ANTIQUA jest monograficzny artykuł: Henryk Paner, Wyspa Spichrzów w Gdańsku, Pomorania Antiqua tom XV, 1993, s. 155-188.
I jeszcze:
XVII Sesja Pomorzoznawcza za lata 2007 - 2009, Gdańsk 2009
J. Dąbal, P. Muntowski, K. Szczepanowska, Industrializacja południowej części Wyspy Spichrzów w Gdańsku w świetle najnowszych źródeł archeologicznych
K. Kocińska, S. Kurzyńska, Początki zabudowy na Wyspie Spichrzów - stan. nr 20 na przykładzie badań przy ul. Pszennej w Gdańsku
I jeszcze:
XVII Sesja Pomorzoznawcza za lata 2007 - 2009, Gdańsk 2009
J. Dąbal, P. Muntowski, K. Szczepanowska, Industrializacja południowej części Wyspy Spichrzów w Gdańsku w świetle najnowszych źródeł archeologicznych
K. Kocińska, S. Kurzyńska, Początki zabudowy na Wyspie Spichrzów - stan. nr 20 na przykładzie badań przy ul. Pszennej w Gdańsku
Ale tego chyba jeszcze nie wydrukowali??? to są tytuły referatów wygłoszonych w 2009 r.
Ciekaw jestem, czy te referaty zostaną złożone do druku Tych pierwszych autorów nie znam, ale Kocińską i Kurzyńską to owszem, a o wynikach badań na Pszennej 20 mogę mieć informacje z pierwszej ręki... choć nie jestem pewien, czy wniosły one wiele do znajomości dziejów Wyspy Spichrzów
Mikołaj napisał/a:
Monografii poświęconej Wyspie Spichrzów nie kojarzę.
A tak swoją drogą, monografię, ale w niesłusznym języku, napisał niejaki Friedrich Volkholz (w 1922, jako dysertację na politechnice), z tym, że nigdy nie została ona opublikowana. O ile wiem, zachował się maszynopis tej pracy, ale, jak wynikałoby z postu napisanego przez Darzana, ktoś zajumał z niego część ikonograficzną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum