http://img844.imageshack....asparohenne.png
Oto mapa z zaznaczonym Zantyrem.
Zantyr znajdował się na przeciw miejscowości Kuchnia, po prawej stronie Wisły, nieco bardziej ku północy. Początkowo na wyspie między Wisłą a ówczesnym Nogatem.
Dlaczego Pan Kunicki szuka Zantyru w innym miejscu ?
Zantyr znajdował się na przeciw miejscowości Kuchnia, po prawej stronie Wisły, nieco bardziej ku północy. Początkowo na wyspie między Wisłą a ówczesnym Nogatem.
Jesteś pewien
Mnie wydaje się, że właściwsza lokalizacja to
Cytat:
Zantyr leżał w okolicach dzisiejszej Białej Góry. Z tym założeniem zgadza się zdecydowana większość historyków.
Co wcale nie wyklucza: "na przeciw miejscowości Kuchnia"
Zbierałem informacje o Zantyrze od bardzo dawna. Najważniejsze są mapy. Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką , a nie odnogą Wisły.
Przelewanie wód Wisły , następowało znacznie niżej niż dzisiaj. Do Białej Góry było stamtąd jednak daleko. Droga na Prusy prowadziła przez Zantyr. Tereny Żuław Wiślanych zaludniała w większości ludność słowiańska. Zantyr stanowił miejsce skąd prowadzono chrystianizacje Pomezanii oraz całych Prus. Umiejscowienie Zantru na Białej Górze, bądź na Żydziej Górze nie miało by sensu. Dostęp do zamku i zaopatrzenie były by bardzo utrudnione. Grupy misyjne zaopatrzone w podarki rozchodziły się promieniście. Świętopełk nie zajmował się chrystianizacją. Przejmował tylko tereny. Przejmował do czasu Krzyżaków, którzy odebrali nie tylko zchrystianizowane tereny przez biskupa Zantyru , ale i wcześniej zdobyte przez Świętopełka. Zgodnie z informacjami pisanymi Zantyr znajdował się między Wisłą a Nogatem a nie nad Nogatem.
Problem w tym, że jeśli nawet ktoś (co mało prawdopodobne) narysował jakąś mapę w czasach istnienia Zantyru to nie dotrwała ona do naszych czasów. Co to za mapa, na którą się powołujesz? Z powodu niewystarczającej jej rozdzielczości nie wiele widać szczegółów. Kiedy rysowana?
Na poniższej mapie z 1760 r. kartograf narysował "Zanther", ale wtedy Zantyru już nie było
neuteich napisał/a:
Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką, a nie odnogą Wisły.
Tak, ale jak wyglądał w czasach Świętopełka możemy tylko przypuszczać. Nie wiemy, kiedy Nogat połączył się z Wisłą i czy było to jednorazowe zdarzenie, czy może wiele razy rzeki łączyły się i rozdzielały
Problem w tym, że jeśli nawet ktoś (co mało prawdopodobne) narysował jakąś mapę w czasach istnienia Zantyru to nie dotrwała ona do naszych czasów. Co to za mapa, na którą się powołujesz? Z powodu niewystarczającej jej rozdzielczości nie wiele widać szczegółów. Kiedy rysowana?
Na poniższej mapie z 1760 r. kartograf narysował "Zanther", ale wtedy Zantyru już nie było Krzysztofie czy znasz jakąkolwiek mapę historyczną na której Zantyr byłby lokowany w innym miejscu niż- na Twojej mapie i na Mojej??? Na pewno nie. Szukanie dziury w całym zaczęto później, dużo później.Za czasów Świętopełka rysowano mapy zapewniam, co do dotrwania nie przesądzałbym sprawy.Mapę , którą przedstawiłem sporządził Casparo Henneberger (1529-1600) w roku 1576. Mapa,którą przedstawiłem faktycznie z linku mało czytelna-przepraszam. Pamiętajmy zamek Zantyr został rozebrany a cegły z rozbiórki posłużyły do budowy zamku w Malborku. Pozostał za to kościół w Zantyrze, który służył okolicznej ludności jeszcze długo
neuteich napisał/a:
Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką, a nie odnogą Wisły.
Tak, ale jak wyglądał w czasach Świętopełka możemy tylko przypuszczać. Nie wiemy, kiedy Nogat połączył się z Wisłą i czy było to jednorazowe zdarzenie, czy może wiele razy rzeki łączyły się i rozdzielały
Umocnienia wałów nie były wówczas w modzie, dlatego przelewanie wód powodziowych było na porządku dziennym. Twoja mapa jest ciekawa,przede wszystkim ze względu na pokazane połączenia drogowe. Skąd można zaczerpnąć całość? Moją z lepszą rozdzielczością można pobrać po wpisaniu w Google imienia i nazwiska wykonawcy.
Moją z lepszą rozdzielczością można pobrać po wpisaniu w Google imienia i nazwiska wykonawcy.
"Wykonawcy" mapy
Ale pobierać nie bardzo chcę. Wystarczyło by mi gdybyś napisał, jak ona jest tam nazwana, z którego roku? Jeśli ją masz w czytelnej wersji, to najlepiej jak byś wkleił do swojego postu jej fragent z tego terenu.
od siebie dodam, że całkiem interesującą (i spójną!) hipotezę na temat lokalizacji Zantyra przedstawił niedawno Jacek Albrecht w swojej książce "Tajemnice Malborka" - polecam!
tutaj więcej o książce: http://www.marienburg.pl/...?t=6600&start=0
Przepraszam wczoraj miałem kłopoty z komputerem, dlatego nie zamieściłem mapy. Hagedorn umieścił link do strony, na której znajduje się TA mapa- fragment z Zantyrem. Nie ma sensu więc kopiować. Mamy więc dwie, na razie dwie mapy z zaznaczonym Zantyrem, oraz następną teorię o Zantyrze lokowanym na terenie szkoły łacińskiej. Jeszcze chwilę, a okaże się,że Zantyr znajdował się na wozie Drzymały??? Oprócz przekazu,iż Malbork znajduje się na terenie dawnego Zantyru, który błędnie wywodzony był z informacji o budowie zamku Malborskiego z cegieł rozebranego Zantyru. Nic nie wiąże tych dwóch zamków. Lokacje Zantyru w miejscu pokazanym na Mapach, potwierdza opis działań z wojny Polsko- Szweckiej.
Gdzie zatem leży Zantyr???
Mamy więc dwie, na razie dwie mapy z zaznaczonym Zantyrem
Tak, ale na obydwu mapach jest on zaznaczony nietypowo.
Na tej z 1760 r. narysował kartograf miniaturkę, która sugeruje sporą, godną miejscowość (trzy wieże), a wiadomo, że wtedy nie było tam kościoła, a istnienie choćby kilku domów jest wątpliwe. Intryguje mnie bardziej to, co napisał: "Zanther Arx vastare"
Jak by ktoś pomógł przetłumaczyć - wyjaśnić co to "Arx vastare" może znaczyć, może ten napis coś powie
Na drugiej mapie Przy napisie "Zanther" kartograf nie narysował żadnej miejscowości
Narysowana miniaturka przedstawia kopiec z krzyżem. Był tam kopiec z krzyżem, ale w XX w. Podobna miniaturka narysowana jest koło Wielbarku Waldenbergu. Jak by ktoś wiedział i napisał, o co może chodzić
ps: ciągle nie dostałem odpowiedzi z którego roku jest ta druga mapa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum