Ja awanturowałam się, kiedy w rozmowie radiowej parę razy użyto tej nazwy, i przewodnik, tam obecny, nie zareagowal, ale też przeszło bez echa. Juz mi czasem ręce opadają, czasem sie wkurzam, poprawiam... Walka z wiatrakami. Nie dalej jak wczoraj usłyszałam, ze odpływamy ze starówki (300 km>>). Oznamiłam że rejs na Westerplatte, w takim razie, nie potrwa 30 minut a dużo, dużo dłużej. Zapadła cisza... Wśród moch rozmówców byli także Gdańszczanie
zaczną mówić, że Neptun stoi... na Starym Mieście.
Niektórzy już tak mówią.
Zresztą - jak mają mówić, skoro wszystkie drogowskazy prowadzą na "Stare Miasto"/"Old town" ?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
A myslalem, ze znam angielski. A to teraz tak postmodernistycznie sie tlumaczy
Tłumaczenie jest bzdurne, ale śmiem podejrzewać, ze przygniatająca większość mieszkańców Gdańska i turystów z Polski posługuje sie na codzień językiem polskim, a nie angielskim. Jeżeli na tabliczkach po polsku jest napisane "Główne Miasto" (nie jestem pewien, niech ktoś to sprawdzi), to tłumaczenie błędów owymi tabliczkami jest raczej mało racjonalne...
Jeżeli na tabliczkach po polsku jest napisane "Główne Miasto"
Na tabliczkach jest tak jak napisałam (mijam je codziennie) - przynajmniej na tych "przydrożnych", chociażby z Huciska strzałka w kierunku ronda
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Ja widziałem to "słowo" nawet na wizytówce gabinetu stomatologicznego.
Pisało sobie:
"Gabinet stomatologiczny" Gdańsk STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>), ul. Tkacka ileś tam.. Brrr..
A kto zrobi awanturę redaktorowi Grzegorzowi Szaro, który w dzisiejszej "GW Trójmiasto" (artykuł "Turyści lubią Gdańsk") popełnił:
"Co turyści robią w Gdańsku? Przede wszystkim zwiedzają. Niezmiennie popularne są starowka, Westerplatte i pomnik Trzech Krzyży..."
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum