A coś mi kręgi zbliżone do redakcji w sobotę wspominały, że ten autor będzie pisał na portalu
Przydałby się jeszcze na tym prasłowiańskim dębie jakiś plebejski uciekinier, który mógły się odszczekiwać swoim hakatystycznym prześladowcom
No cóż, najbardziej do odejścia starego dębu przyczynili się projektanci i budowniczowie kanalizacji i wodociągów na ulicy Portowej. Uszkodzenie systemu korzeniowego skutkowało, iż drzewo zaczęło usychać, wypuszczając z roku na rok coraz mniej liści.
dzięki za uzupełnienie i ciekawe zdjęcie - nigdy wcześniej go nie widziałem
dla porównania podobne ujęcie jakieś 20-30 lat wcześniej
mam jeszcze kilka obrazków, które w tekście się nie zmieściły, niestety głównie skany z książek i pocztówki z aukcji
O starym dębie podobno istnieje podanie, że odpoczywał pod nim Napoleon I podczas pobytu na wybrzeżu. W XIX wieku dąb ten nosił poźniej zapomianą nazwę "Dębu Napoleona".
Stary dąb zwany także „ dębem Napoleona“ kończy swój żywot długowieczny na środku ul.Portowej.
Pamięta on czasy, kiedy któl Jan Sobieski z Marysieńką z Orłowa do Oksywskiego kościoła jechali, odpoczywając w jego cieniu.
Wojna przewróciła do góry nogami życie rodziny Wojewskich. Utracili restaurację, która przez okres wojny funkcjonowała pod szyldem "Zur Alten Eiche", a gości przy wejściu witała swastyka.
Może to jest przyczyna że lokal w 1946 uruchomił kto inny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum