Cześć,
Czy po latarni Jastarnia-Bór jest jakaś pamiątka (fundament np.)? - szukałem w necie ale nic na ten temat nie znalazłem...
Czy ruiny na Górze Szwedów zostały w końcu rozebrane?
Skoro internet nic nie przyniósł, pozostały poszukiwania w terenie. Opiszę zatem rezultaty wycieczki z 12 X 2009 r.
Z latarni pozostał tylko zarośnięty niewielkimi sosenkami mały kopczyk gruzu, po którym walają się pojedyncze cegły. Na główkach niektórych cegieł widać sygnaturę cegielni: KOLIEBKEИ; jest to cegielnia w Kolibkach (obecnie dzielnica Gdyni), kilka ładnych fotografii sygnatur tej cegielni można znaleźć na Forum (ścieżka: Dawny Gdańsk Strona Główna » Fora ogólne » Gdańsk - Sopot - Gdynia » Amalienhof, Koliebken i inne cegielnie). Cegła jest wspaniałej jakości, do dziś "dzwoni" (a przecież od 70 lat obrasta mchem).
Zostały też dwa ładnie obrobione granitowe elementy architektoniczne i kawałek muru, może fundament (tu również widoczne główki cegieł Koliebken). Wśród gruzu jest fragment potłuczonej płyty żeliwnej, która może mieć związek z latarnią (ale nie musi), w pobliżu - zardzewiała szyna bez żadnych sygnatur czy dat (element konstrukcyjny?). Gruzu jest zadziwiająco mało; być może po wysadzeniu latarni cegłę wykorzystano jako "rozbiórkowy" materiał budowlany.
Pozdrawiam!
_________________ "Naprawdę bardzo trudno przekonać kogokolwiek o tym, że warto kochać ubogi kawałek ziemi, mały jak cień osła, jak cień topoli..." (Z. Herbert, Antajos)
Baaaaardo późna odpowiedź na drugą część pytania smashin z 30 VI 2009 r.
Lepiej późno, niż wcale...
Latarnia na Górze Szwedów stoi w najlepsze, i pewnie przeżyje niejedną nowoczesną konstrukcję. Byłem tam w połowie października 2009, już po sztormie. Wieża stoi jak dawniej, obok niej na wydmie leży stalowy element (wg mnie fragment podstawy lampy, na którym się obracała). I tyle...
Do zobaczenia w kwietniu na helskich ścieżkach!
_________________ "Naprawdę bardzo trudno przekonać kogokolwiek o tym, że warto kochać ubogi kawałek ziemi, mały jak cień osła, jak cień topoli..." (Z. Herbert, Antajos)
Baaaaardo późna odpowiedź na drugą część pytania smashin z 30 VI 2009 r.
Lepiej późno, niż wcale...
Latarnia na Górze Szwedów stoi w najlepsze, i pewnie przeżyje niejedną nowoczesną konstrukcję. Byłem tam w połowie października 2009, już po sztormie. Wieża stoi jak dawniej, obok niej na wydmie leży stalowy element (wg mnie fragment podstawy lampy, na którym się obracała). I tyle...
Do zobaczenia w kwietniu na helskich ścieżkach!
I również moja późna odpowiedź. Potwierdzam również - latarnia na Szwedzkiej Górze istnieje - ostatni raz byłam tam w lipcu 2010, poniżej kilka fotek z tego pobytu. Był projekt likwidacji tej blizy, ale na szczęście nie doszedł do skutku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum