Wysłany: Czw Sty 07, 2010 1:39 pm Stogi Krakowiec ul. Jodłowa ul. Sówki
Witam , interesują mnie wszelkie informację dotyczące losów ulic Jodłowej i Sówki z okresu drugiej wojny jak i z okresu przed wojennego , jeżeli ktokolwiek posiada informację dotyczące tych ulic ( zdjęcia . historie rodzinne itp ) bedę bardzo wdziećzny za umieszczenie informacji ( dodane zdjęcie znalazłem na Niemieckim forum dotyczącym histori Gdańska jest to ulica Sówki z 1944 roku )
Historie rodzinne to nie. Ale po wojnie w jedym z tych budynków był magazyn broni WiN, ujawniony przez UB. Historia łączy się z członkami podziemia antykomunistycznego "Łupaszką" oraz "Inką"
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Witam
Jest to moj pierwszy post na tym forum. Jestem z Siedlec ale nie dzielnicy Gdańska tylko miasta polożonego na wschodzie Polski.
Dlaczego akurat w tym watkiem zacząłem swoje istnienie na tym forum - ano dlatego że moja babcia jest urodzona właśnie na ulicy Jodlowej , kiedyś była to chyba Tannenbergstrasse. Podobno jej dziadkowie zginęli w domu na ul Tannenbergstrasse 12 podczas bombardowaniaq. Z ksiażki meldunkowej widzę, że takowa rodzina zamieszkiwała ten adres a pradziadek był zimm. pewnie chodzi o zimmerer-stolarz. Natomiast jej ojciec podobno poszedł do pracy w stoczni i znalazł sie na "Sybirze", powrócił w roku ???? i dalej zamieszkiwal na terytorium byłego NRD.
Mam pytanie - czy ten dom obecnie istnieje (pewnie nie bo podobno był zbombardowany)
Jak przełożyć obecną numerację ulicy Jodłowej na ulicę Tannenbergstrasse. Konkretnie chodzi o numer 12a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum